Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Xampp Lite a wysyłanie emaili z localhosta
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
qrzysztof
Witam,

Pojawił się problem jak w temacie. Chciałbym wysyłać maile za pomocą funkcji php mail. Do tego oczywiście coś trzeba mieć. Ja mam Xamplite (czyli okrojonego Xamppa), który chyba nie zawiera Mercurego (mimo, że jest opcja jego uruchomienia i wyświetla się "Mercury started [port 25]".

Kombinowanie z plikiem php.ini i nazwą hosta (zgodnie z instrukcją znalezioną gdzieś wpisałem adres serwera mojego ISP - w tym przypadku neostrada) też nie daje rezultatu. Kiedyś sporo serwerów pozwalało wysyłać pocztę bez uwierzytelniania, dziś nie wiem jak jest.

Jakie jest najszybsze rozwiązanie tego problemu?

Kombinować z adresami serwerów?

A może zainstalować pełną wersję Xamppa? Da mi to coś? Może ktoś ma z nim doświadczenie i wie.
zegarek84
jeśli chcesz wysyłać z localhost'a czy go serwerato możesz mieć problem jeśli ip będzie na liście blokowanych - najlepiej było by założyć konto np na gmailu i z php wysyłać przez IMAP - powinno wszędzie dojść...
qrzysztof
Kwestia dochodzenia lub nie mnie już mniej interesuje.

Chodzi mi tylko o wysyłanie. A konkretnie jak to zrobić mając XAMPPlite najmniejszym nakładem sił/czasu żeby nie wywalało błędu.

Na serwerze docelowym nie będzie już z tym pewnie problemu. Chodzi tylko aby móc to przetestować na localhoscie bo bez tego nie ruszę z projektem dalej.

Szukam szybkiego i prostego rozwiązania. Niekoniecznie efektywnego.

Ściągnąłbym tego XAMPPa i zainstalował. Ale chcę uniknąć sytuacji, że będę się z tym kopał 2 godziny po czym okaże się, że z tym Merkurym niewiele zdziałam. Dlatego pytałem czy warto, może ktoś miał styczność z Mercurym w Xamppie i wie czy działa to dobrze czy nie.
erix
Cytat
Kiedyś sporo serwerów pozwalało wysyłać pocztę bez uwierzytelniania, dziś nie wiem jak jest.

W tej chwili żaden.

Cytat
A konkretnie jak to zrobić mając XAMPPlite najmniejszym nakładem sił/czasu żeby nie wywalało błędu.

Było na forum, widać kto korzystał z wyszukiwarki.

Cytat
Szukam szybkiego i prostego rozwiązania. Niekoniecznie efektywnego.

jw.
qrzysztof
Po co śmiecisz w temacie?

Dam Ci 500 zł jak znajdziesz mi wątek, w którym jest zawarta odpowiedź na moje pytanie. Wchodzisz? Jeśli Ci się nie uda to Ty płacisz mi 500. I powiesz mi co wpisałeś w wyszukiwarce.

Powyższe to oczywiście żart będący głupią odpowiedzią na jeszcze głupszą odpowiedź.

Tak jakby ktoś, kto zadaje pytanie na forum, wcześniej nic nie szukał. Dziś to żadna sztuka znaleźć temat - sztuka znaleźć rozwiązanie problemu. Co mnie obchodzi, że "było" skoro "nie rozwiązało"? Za pisanie "użyj wyszukiwarki" powinno się obcinać głowę winksmiley.jpg To obecnie jeden z gorszych rodzajów trollingu. Tak powszechny, że już dużo gorszy niż rzeczone nieużywanie wyszukiwarki.

Osoba A spędza wiele godzin na poszukiwaniu informacji, nie znajduje jej więc pyta na forum po czym pytanie czyta osoba B (zajmuje jej to minutę) i wstawia swoją mądrość typu "poszukaj w google". Osoba C szuka rozwiązania tego samego problemu po latach i w dziesiątkach tematów wyświetla jej się "szukaj w google", "użyj wyszukiwarki", "wyszukiwarka się popsuła?" a konretna odpowiedź nie pada w żadnym. Skąd my to znamy? Internet ewoluuje i dziś nikomu nie trzeba już tłumaczyć co to jest wyszukiwarka. Natomiast ludzi, którzy ochoczo do niej kierują innych nie tylko nie ubywa a wręcz jest coraz więcej. Podczas gdy wydaje im się, że robią dobrze kierując się mocno już leciwymi zasadami "netykiety" z końca zeszłego tysiąclecia, de facto przyczyniają się walnie do robienia z internetu jednego wielkiego wysypiska śmieci. Obok przycisku "Pomógł" powinien się znajdować drugi "Nic nie wniósł do tematu".
-------------------------------------------------------------------
A wracając do meritum to zainstalowałem już pełnego XAMPPA. Jak skonfiguruję tego Mercurego to opiszę tu oczywiście rozwiązanie. Bo kolejnym grzechem jest zadawanie na forum pytań, spędzenie wielu godzin na próbach i poszukiwaniach wobec braku odpowiedzi a potem nie zamieszczanie rozwiązania w temacie.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
No więc zrobiłem tak:

- Zainstalowałem pełnego XAMPPa. W wersji lite nie ma serwera poczty Mercury, ale jest to trochę mylące gdyż opcja jego uruchomienia nie jest zablokowana i nawet wyświetla się komunikat potwierdzający jego uruchomienie, ale nie ma możliwości konfiguracji.

- Po instalacji pełnej wersji XAMPPa i uruchomieniu Mercurego poczta wysyłana za pomocą funkcji mail w skrypcie z adresu admin@localhost wychodzi ładnie z serwera. Nie dochodzi jednak do adresata. Jeśli ktoś uważnie czytał moje posty to wie, że to nie jest problem. Do testowania założyłem sobie drugie konto na localhoscie (w Mercurym) i skonfigurowałem kliena pocztowego (Thunderbird) aby można było odbierać z tego konta pocztę:

Mercury:
Username: odbiorca
Password: abc

Thunderbird:
adres: odbiorca@localhost
hasło: abc
POP3: localhost
SMTP: tu nawet nie ma potrzeby, może być cokolwiek

Do testów lokalnych takie rozwiązanie zupełnie mi wystarczy. A na serwerze docelowym problemów być już nie powinno.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.