Po co śmiecisz w temacie?
Dam Ci 500 zł jak znajdziesz mi wątek, w którym jest zawarta odpowiedź na moje pytanie. Wchodzisz? Jeśli Ci się nie uda to Ty płacisz mi 500. I powiesz mi co wpisałeś w wyszukiwarce.
Powyższe to oczywiście żart będący głupią odpowiedzią na jeszcze głupszą odpowiedź.
Tak jakby ktoś, kto zadaje pytanie na forum, wcześniej nic nie szukał. Dziś to żadna sztuka znaleźć temat - sztuka znaleźć rozwiązanie problemu. Co mnie obchodzi, że "było" skoro "nie rozwiązało"? Za pisanie "użyj wyszukiwarki" powinno się obcinać głowę

To obecnie jeden z gorszych rodzajów trollingu. Tak powszechny, że już dużo gorszy niż rzeczone nieużywanie wyszukiwarki.
Osoba A spędza wiele godzin na poszukiwaniu informacji, nie znajduje jej więc pyta na forum po czym pytanie czyta osoba B (zajmuje jej to minutę) i wstawia swoją mądrość typu "poszukaj w google". Osoba C szuka rozwiązania tego samego problemu po latach i w dziesiątkach tematów wyświetla jej się "szukaj w google", "użyj wyszukiwarki", "wyszukiwarka się popsuła?" a konretna odpowiedź nie pada w żadnym. Skąd my to znamy? Internet ewoluuje i dziś nikomu nie trzeba już tłumaczyć co to jest wyszukiwarka. Natomiast ludzi, którzy ochoczo do niej kierują innych nie tylko nie ubywa a wręcz jest coraz więcej. Podczas gdy wydaje im się, że robią dobrze kierując się mocno już leciwymi zasadami "netykiety" z końca zeszłego tysiąclecia, de facto przyczyniają się walnie do robienia z internetu jednego wielkiego wysypiska śmieci. Obok przycisku "Pomógł" powinien się znajdować drugi "Nic nie wniósł do tematu".
-------------------------------------------------------------------
A wracając do meritum to zainstalowałem już pełnego XAMPPA. Jak skonfiguruję tego Mercurego to opiszę tu oczywiście rozwiązanie. Bo kolejnym grzechem jest zadawanie na forum pytań, spędzenie wielu godzin na próbach i poszukiwaniach wobec braku odpowiedzi a potem nie zamieszczanie rozwiązania w temacie.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
No więc zrobiłem tak:
- Zainstalowałem pełnego XAMPPa. W wersji lite nie ma serwera poczty Mercury, ale jest to trochę mylące gdyż opcja jego uruchomienia nie jest zablokowana i nawet wyświetla się komunikat potwierdzający jego uruchomienie, ale nie ma możliwości konfiguracji.
- Po instalacji pełnej wersji XAMPPa i uruchomieniu Mercurego poczta wysyłana za pomocą funkcji
mail w skrypcie z adresu admin@localhost wychodzi ładnie z serwera. Nie dochodzi jednak do adresata. Jeśli ktoś uważnie czytał moje posty to wie, że to nie jest problem. Do testowania założyłem sobie drugie konto na localhoscie (w Mercurym) i skonfigurowałem kliena pocztowego (Thunderbird) aby można było odbierać z tego konta pocztę:
Mercury:
Username: odbiorca
Password: abc
Thunderbird:adres: odbiorca@localhost
hasło: abc
POP3: localhost
SMTP: tu nawet nie ma potrzeby, może być cokolwiek
Do testów lokalnych takie rozwiązanie zupełnie mi wystarczy. A na serwerze docelowym problemów być już nie powinno.