batman
29.05.2009, 09:18:16
Pojawiły się w sieci pierwsze konkretne informacje o nowej wyszukiwarce autorstwa Microsoftu. Będzie się nazywać Bing, a nie Kumo jak wcześniej zakładano i pojawi się na początku czerwca (około 03.06). Czy ta wyszukiwarka ma szanse na zdetronizowanie Google?
Jeśli rzeczywiście ma działać tak jak to pokazano na filmie, to szykuje się ciekawa batalia wyszukiwarek.
Co wy na to?
Więcej informacji -
http://www.bing.com/ (trzeba kliknąć w find out more).
nospor
29.05.2009, 09:28:49
jakos do mnie nie przemawia. moze to dla tego, ze nie szukam
french restaurants new yorkA moze to dlatego, ze to samo znajde w google
kornel-php
29.05.2009, 11:10:52
Bez szans. Google są zbyt popularne.
Częściej mówicie "Poszukaj w wyszukiwace/sieci", czy "Poszukaj w Google"?
Ja w moim otoczeniu w 90% przypadków spotykam się z drugą wersją.
batman
29.05.2009, 11:16:01
Należy pamiętać, że wyszukiwarka nie jest przeznaczona na rynek polski, tylko światowy. Możliwe, że w Polsce ciężko będzie zdobyć rynek nowej wyszukiwarce, zwłaszcza, że mapy od MS, mimo iż dokładne, to jednak nie wyszukują lokalizacji tak jak mapy Google.
Ale mając na uwadze tzw "big picture" Bing może mocno namieszać na rynku wyszukiwarek. Zwłaszcza, że wyniki będą w końcu posegregowane, a nie rozsypane na kilku pierwszych stronach.
batman
29.05.2009, 13:21:22
Cytat(belliash @ 29.05.2009, 14:12:23 )

@batman: mysle ze google tez pracuje nad poprawa jakosci swojej wyszukiwarki... baa - masz tam konto? nie od dzis mozna zrobic wlasna strone startowa... dodac co sie zywnie podoba, moze sa tez odpowiednie opcje?
Nie wiem co masz na myśli pisząc "tam". Konto mam zarówno na google jak i live.com. Oba "serwisy" (nie wiem jak to lepiej nazwać) mają swoje wady i zalety. W chwili obecnej dostrzegam więcej zalet w usługach live.com. Brakuje tylko dobrej wyszukiwarki. Może Bing jest właśnie czymś takim, co w końcu podbije rynek nie tylko amerykański i zachodnioeuropejski?
.radex
29.05.2009, 14:20:49
Nie przepadam za Microsoftem, ale zapowiada się naprawdę ciekawie. Podoba mi się sensowne grupowanie, ułatwianie szukania na różne sposoby itd. Zobaczymy jak wyjdzie w praktyce i mam nadzieję, że będzie sensownie działało także pod Operą (co nie jest takie oczywiste, bo w USA jest mało popularna) i nie będzie wymagała żadnych Silverlightów...
EDIT:
Cytat(erix @ 29.05.2009, 15:36:40 )

A ja za Google, i co?

Musi być jakaś równowaga zachowana, czytaj: ktoś, kto będzie dla Google konkurencją... Jest konkurencja, jest ciekawie. ;]
No też tak właśnie myślę
batman
29.05.2009, 14:26:39
Mnie niepokoi tylko fakt, że te wszystkie bajery, jakie zaprezentowano na filmie, nie będą od razu dostępne w Polsce.
Wyszukanie najbliższego kina, czy najlepszego produktu wraz ze sklepem lub znajdowanie przelotów z punktu A do B, będzie działać jedynie w stanach. Przyjdzie nam trochę poczekać na lokalną wersję. Chodziaż domena bing.pl jest wykupiona przez MS
erix
29.05.2009, 14:36:40
Cytat
Nie przepadam za Microsoftem, ale zapowiada się naprawdę ciekawie.
A ja za Google, i co?

Musi być jakaś równowaga zachowana, czytaj: ktoś, kto będzie dla Google konkurencją... Jest konkurencja, jest ciekawie. ;]
Spawnm
29.05.2009, 14:41:44
jest ciekawie bo przy rywalizacji powstają nowe ciekawe projekty aby być lepszym,
projekty powstają 3 razy szybciej
batman
1.06.2009, 12:35:46
No i doczekaliśmy się. W wersji angielskiej można ocenić nowe dzieło MS. W prawym górnym rogu trzeba zmienić Polska na Stany Zjednoczone - angielski, by móc się cieszyć nową wyszukiwarką. Znalazłem całą masę ciekawych funkcjonalności, dla których od razu znalazłem zastosowanie. Pozostało czekać na wersję polską.
chlebik
2.06.2009, 22:38:17
Domena bing.pl juz kieruje na odpowiednia strone (wersje jezykowa)