Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Google - gdzie zmierza(my)?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Lk_hc
Czy nie macie wrażenia, że (przynajmniej) pierwsza dziesiątka wyników w google jest coraz bardzie moderowana? Że google staje się taką "podawarką" informacji, a przestaje być wyszukiwarką (oczywiście nie we wszystkich dziedzinach)?

Z tym "podawaniem" informacji/odpowiedzi to się nawet modnie nazywa - "rozumienie zapytań" i podawanie odpowiedzi na nie i dobrze wiemy, że to nie jest nowość - modny przykład: bing, którego dewizą jest właśnie udzielanie odpowiedzi. Pytanie oczywiście nie jest takie czy takie systemy istnieją i jakiej są jakości (to już w ogóle temat na iny wątek) - pytanie brzmi jak bardzo google zmierza w tym kierunku, waszym zdaniem?
kbsucha
Wszystko sprowadza się do tego, czy w tych "podawanych" wynikach jest to co mnie dokładnie interesuje podczas odpytywania i to właściwie tyle z punktu widzenia przeciętnego użytkownika. A co jest w pierwszej 10 i jak tam sie znalazło to już jest zmora pozycjonerów i ich strefa zainteresowań.
erix
Cytat
pytanie brzmi jak bardzo google zmierza w tym kierunku, waszym zdaniem?

Mam nadzieję, że w takim, aby utrudnić życie pozycjonerom, którzy pozycjonują na frazy strony nie mające z nimi nic wspólnego. tongue.gif
Lk_hc
Cytat
Wszystko sprowadza się do tego, czy w tych "podawanych" wynikach jest to co mnie dokładnie interesuje podczas odpytywania i to właściwie tyle z punktu widzenia przeciętnego użytkownika.

Zgadzam się. Ale życie jak zwykle jest bardziej skomplikowane niż teoria, bo jak wiemy z tradycyjnych mediów jak TV czy gazety, czasami (czasami?) to one "przeciętnym użytkownikom" dyktują co jest dla nich ważne, czyż nie? (lansowanie gwiazd i trendów pod kątem korporacyjnych nacisków). I tutaj zaczyna się niebezpieczeństwo, imho.
erix
Niebezpieczeństwo jest w pozycjonowaniu, o jego rodzaju napisałem wyżej.

I to jest właśnie największy problem, gdyż szukając konkretnych informacji nieraz można natknąć się na któryś z kolei katalog...
Lk_hc
erix - to nie jest niebezpieczeństwo tylko spam.
erix
Tak naprawdę, to nie jest aż takie przeciwstawne...

Spam + phishing = ...
Jabol
(Nie) abstrahując od tematu: "dokąd zmierzamy?"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.