Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Metoda POST a linki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jerry89
Witam,
musze wywolać pewną funkcję skryptu po naciśnięciu w link(znajdujacy sie w tym samym skrypcie). Pomyslałem o metodzie POST i pola typu hidden ale zadne bottony nie wchodzą tutaj w gre.Funkcja jest w php, jak ją wywołac lub przeslac dane postem klikajac w link? Dodam ze dodawanie zmiennych w adresie ($_GET['']) tez nie wchodzi w gre.
Pozdrawiam
erix
Yyy, sesja?

Napisz po polsku...
wNogachSpisz
Nie wiem czy dobrze rozumie

Chcesz załadować różną strone w zależności gdzie kliknie klient, ale nie pokazywać nic w GETcie?

Jeśli dobrze zrozumiałem, to jest klika opcji:

- Wszystko w JS i AJAX
- Ramki
- Dane POSTem
- Dane w sesji
erix
Pokaż konkretne zastosowanie...

Bez czegoś przekazywanego przez POST/GET się nie obejdzie.
ignas1987
Chyba mu chodzi o to, żeby nie korzystać z GET... a z POST w linkach... Jednak ja sobie tego nie wyobrażam, bo do każdego LINKA trzeba by tworzyć FORM no i następny problem... nie chcesz mieć buttona... tylko LINK, kompletnie nie wiem jak to zrobić :/ chyba się nie da, bo musisz mieć SUBMIT...
[EDIT] chociaż można w css zrobić nakładke z grafiką na button, ale nie wiem czy to Cie zadowala [/EDIT]
mojnick
Zrób formularz i wywołaj na linku zdarzenie onclick="document.nazwa_forularza.submit();" i po krzyku. Formularz prześlij metodą post.
Możesz też pobawić się w Ajaxa i zaciągnąć dane w tle.
jerry89
Cytat(ignas1987 @ 6.06.2009, 14:03:43 ) *
Chyba mu chodzi o to, żeby nie korzystać z GET... a z POST w linkach... Jednak ja sobie tego nie wyobrażam, bo do każdego LINKA trzeba by tworzyć FORM no i następny problem... nie chcesz mieć buttona... tylko LINK, kompletnie nie wiem jak to zrobić :/ chyba się nie da, bo musisz mieć SUBMIT...
[EDIT] chociaż można w css zrobić nakładke z grafiką na button, ale nie wiem czy to Cie zadowala [/EDIT]

Tak, dokladnie o taką rzecz mi chodzilo. By przeslac dane niejawdnie, bez zadnego GET-a i równiez nie wykorzystywac buttona formularza. Dzięki wszystkim za sugestie. smile.gif Poradze sobie.
Chyba najlpeszym rozwiązanie bedzię metoda:

Cytat(mojnick @ 6.06.2009, 14:56:22 ) *
Zrób formularz i wywołaj na linku zdarzenie onclick="document.nazwa_forularza.submit();" i po krzyku. Formularz prześlij metodą post.
Możesz też pobawić się w Ajaxa i zaciągnąć dane w tle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.