Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][AJAX] - jak zacząć
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
peter13135
czytałem troche o ajax, spodobały mi się jego możliwości, więc chciałbym sie troche go nauczyć.
dowiedziałem się, że są różne biblioteki ajaxa, część jest pisana dla php, część dla js, jako że js jest dla mnie obce, ja wolałbym skorzystać z jakiejś biblioteki do php, na wikipedi przeczytałem że te do php to między innymi xajax i sajax, o xajaxie coś w necie znalazłem, o sajaxie już mniej,

więc może istnieje jakaś polska biblioteka ajaxa do php?? zależy mi na takiej bibliotece, aby była prosta w obsłudze, nie musi mieć wielu skomplikowanych funkcji bo i tak nie będe ich używał, przydał by sie polski support, z wieloma przykładami itd...

możecie mi coś doradzić questionmark.gif jak weszłem w link z tutkami dla początujących, to o ajaxie nic nie znalazłem ciekawego (jeden nie działając link)
vokiel
weszłem => wszedłem (weszła to dziewczyna, chłopak wszedł)
Zacznij od podstaw: AJAX - Asynchronous JavaScript and XML. To jest javascript, więc tak czy inaczej będziesz potrzebował biblioteki w js, bo to jest js.

Ondnośnie bibliotek łączących PHP z AJAX'em typu xajax i sajax to są biblioteki umożliwiające łatwiejsze połączenie kodu. Piszesz sobie w PHP skrypt, a następnie na jego podstawie tworzy się kod js, który później będzie komunikował się z PHP. Trochę mniej pisania.

Nie liczyłbym na nic polskiego. Nawet jeśli ktoś z PL coś takiego napisze, to i tak raczej (na początku przynajmniej) będzie po en. Dokumentacja może będzie i w pl, ale kod i phpdoc już raczej nie.
peter13135
ok, jakie biblioteki polecisz ?
Fifi209
Do ajax'a moim zdaniem najlepsze jest jQuery.
Spawnm
jest jeszcze mintAjax
erix
Cytat
więc może istnieje jakaś polska biblioteka ajaxa do php?? zależy mi na takiej bibliotece, aby była prosta w obsłudze, nie musi mieć wielu skomplikowanych funkcji bo i tak nie będe ich używał, przydał by sie polski support, z wieloma przykładami itd...

Bardziej przydają się do JS, pod PHP wystarczy nawet zwykłe echo" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i sprawdzanie warunku na GET, które dodaje żądanie AJAX.

Skup się bardziej na JS, bo problemem są różnice przeglądarkowe. Każdy współczesny framework posiada obsługę żądań AJAX. Pobaw się np. jQuery, Prototype, Dojo, YUI, moo.tools, ExtJS... A do najprostszych wywołań wystarczy np. advAjax, czy mintAjax.

Ale w większości przypadków warto skorzystać z frameworków. ;]
Maxik
Zdziwię was może, ale jest biblioteka Ajax dla PHP: XOAD ale prościej będzie nauczyć się JS. Polecam książkę "AJAX w mgnieniu oka" wydawnictwa Helion, uczy od podstaw, sam od niej zaczynałem.
erix
~Maxik, nikt tego nie neguje. ;] Przeczytaj uważnie, co napisaliśmy.
abcms
Ze swojej strony również polecam jQuery, kiedy zaczynałem przygodę z ajaxem, a było to nie tak dawno temu, nie miałem zbyt dużego pojęcia o js a mimo to jakoś poszło. Wypróbowałem kilka wymienionych frameworków, ale pozostałem przy jQ ze względu na to, że jest zwyczajnie bardzo prosty i intuicyjny. Poza tym w sieci krąży mnóstwo informacji i pluginów do jQ.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.