Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] ustawianie kursora w polu textarea
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
r4xz
1 cz.
Kod
function b() {
      var textarea = document.getElementById('bbcode');
      var select = (textarea.value).substring(textarea.selectionStart, textarea.selectionEnd);
      textarea.value = textarea.value.replace(select, '[b]' + select + '[/b]');
      textarea.focus();
}

2 cz.
Kod
<form
         action="">
      <input style="width: 20px;"
         type    ="button"
         onClick ="b();"
         value   ="B" />
      </form>

wszystko ładnie pięknie, tylko wie ktoś jak naprawić 2 błędy?
1. jeśli nie zaznaczy się tekstu tylko kliknie przycisk, to zamiast dodać tekst w miejscu kursora dodaje go na początku textarea (niezależnie od położenia kursora).
2. focus działa, ale działa tak, że zawsze kursor przenosi na koniec textarea, kiedy ja chce aby przenosiło go do pozycje w której był podczas kliknięcia przycisku.

PS nie wiem czy zadaje trudne pytanie czy nie, jak narazie "biegam" tylko w php/html/css/mysql rolleyes.gif
erix
Hmm, a powiem inaczej: otwórz sobie stronę nowego posta i przeanalizuj dołączone skrypty. [;
r4xz
~7000 znaków w jednej lini... akurat znajdę to, co mnie interesuje rolleyes.gif tak przed 80 rokiem życia może mi się uda...

jest ktoś, kto chciałby mi pomóc?
erix
Cytat
~7000 znaków w jednej lini...

Google: javascript deobfuscator/reformatter.

Radź sobie trochę; kiedyś zrozumiesz, że Ci pomagam.
r4xz
w połowie ładnie to zmieniło, ale to i tak nic nie da.. teraz i tak będzie trudno mi się połapać - w końcu w cudzym kodzie najtrudniej, szczególnie jeśli zna się tylko podstawy JS
erix
http://lmgtfy.com/?q=bbcode%20javascript
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.