Jako, że na forum jestem po raz pierwszy jako zarejestrowany użytkownik, to chciałbym się serdecznie przywitać.
Przechodząc do meritum mojego problemu. Mam spory kłopot z formularzem, uściślając - dwa kłopoty. Uczę się dopiero PHP i muszę napisać dla kolegi pewien skrypt - formularz. Ma być on z założenia w trzech, góra czterech krokach. Pierwszy krok, to nie problem. Problem pojawił się przy kroku drugim i ogólnie kolejny problem przy skrypcie. Pokrótce opiszę:
1. Kod:
<?php $uploaded = "themes/tmp/".$style."/".$_FILES['plik']['name']; $upload = $_FILES['plik']['tmp_name']; /* ... */ case 2: <h3>Nagłówek</h3> <p>Treść.</p> <form enctype="multipart/form-data" action="upload.php?step=2" method="POST"> <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="102400" /> <input name="plik" type="file" /> <input type="submit" class="button" value="Send" /> </form> </div>'); { { echo("<p>Plik <strong>".$_FILES['plik']['name']."</strong> został pomyślnie załadowany na serwer</p>"); window.location.href='index.php' </script>"); exit; } else { } } else { } break; ?>
Załadowany plik jest pomyślnie wysyłany na serwer, jednakże nie dociera tam gdzie powinien, tj. do themes/tmp/$skrypt, lecz tylko do katalogu tmp. Jaki jest z tym problem?
2. Chcę jakoś zabezpieczyć skrypt, by użytkownik nie mógł, bez przejścia kroku pierwszego przejść do kroku drugiego. Próbowałem to zrobić na sesjach, jednakże nie umiem ich dostatecznie, przez co mi nic nie wyszło.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
hippie