Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Mętlik w głowie - struktura czy obiekt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zientek18
Od razu napiszę, że poziom znajomości języka php określił bym na podstawowy, albo i jeszcze mniejszy. Znam Css, Xhtml.
W php wyświetlałem rekordy z bazy danych za pomocą pętli i nic z większych rzeczy, zapoznałem się z większością funckcji, niestety bez praktyki czyli zbyt wiele niezapamietalem. Glowie sie nad takim tematem, bo sie zastanawiam nad programowaniem obiektowym, wszedzie jest podana teoria a ja bym chcial to uslyszec od kogos na jakis przykladzie jaka jest roznica miedzy programowaniem obiektowym a strukturalnym.

Czy sklep internetowy trzeba zbudowac obiektowa ? w ktorym miejscu jest ta granica ze trzeba przejsc na obiektowosc ? bo aktualnie mam duzy metlik w glowie.

Pozdrawiam
pEbE
Generalnie mozesz zrobic wszystko strukturalnie, bo nikt nie bedzie Ci stal nad glowa i mowil ze masz obiektowo pisać. A o zaletach obiektow mozesz poczytac w artykułach na wortalu smile.gif
kamil4u
Sklep -> obiektowo.

Generalnie nie ma żelaznej zasady, wraz z doświadczeniem będziesz wiedział czy opłaca się zrobić coś obiektowo czy nie. Można by było zgeneralizować, że duże projekty powinno się robić obiektowo, pozostałe według własnych upodobań(z tym, że te zmieniają się wraz z udoskonalaniem OOP na korzyść włąśnie OOP).

Nie jest też błędem, gdy wszystko będziesz robił strukturalnie.
erix
Cytat
Można by było zgeneralizować, że duże projekty powinno się robić obiektowo

Np. Wordpress bazuje w dużym stopniu na kodzie strukturalnym (jest kilka obiektów, ale raczej na siłę).

Tylko że jeśli chodzi o obiekty, to wszystko jest lepiej uporządkowane, można używać bardziej racjonalnego nazewnictwa, itp.
Quider
Ciężko Ci odpowiedzieć na to pytanie. Temat był wałkowany dużo razy. Ale sprawa ma się tak:
Strukturalny skrypt jest szybszy teoretycznie, lecz to co napiszesz jest z reguły czytelne tylko dla Ciebie. Ponadto strukturalnie napiszesz jakieś małe stronki, bez większej logiki.

Obiekty w php otwierają Ci nie furtkę ale całą bramę do możliwości tego języka. Stosując obiekty nie powtarzasz samego siebie, możesz korzystać z hermetyzacji klas. Cała logika aplikacji (bo tutaj mówimy już o aplikacjach) jest dużo bardziej skomplikowana (nie pod względem trudności ale złożoności)

I na samym końcu nie okłamujmy się, ale naucz się programować strukturalnie, żeby programować obiektowo. Każda funkcja składa się ze strukturalnego skryptu. Do tego dochodzi logika OOP.
Maveral
Programowanie obiektowe, to jednak przyszłość. Łatwiej połapać się w kodzie oraz stworzone klasy, jeśli będą ci potrzebne, możesz szybko wykorzystać też przy innych projektach. Zgodzę się z tym, że ciężej jest z logiką obiektówki. Przy dużych aplikacjach trzeba wcześniej wszystko sobie dobrze zaplanować, żeby w połowie pisania projektu nie obudzić się z ręką w nocniku winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.