Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd przy zapisie do pliku tekstowego-Pomocy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wojtekot
Witam mam problem zamieściłem na serwerze kod który ma zapisywać dane do pliku tekstowego :
  1. <?php
  2.  
  3. // zmienna $dane, która będzie zapisana
  4. // może także pochodzić z formularza np. $dane = $_POST['dane'];
  5. $dane = "tekst do wprowadzenia\n";
  6.  
  7. // przypisanie zmniennej $file nazwy pliku
  8. $file = "baza.txt";
  9.  
  10. // uchwyt pliku, otwarcie do dopisania
  11. $fp = fopen($file, "a");
  12.  
  13. // blokada pliku do zapisu
  14. flock($fp, 2);
  15.  
  16. // zapisanie danych do pliku
  17. fwrite($fp, $dane);
  18.  
  19. // odblokowanie pliku
  20. flock($fp, 3);
  21.  
  22. // zamknięcie pliku
  23. fclose($fp);
  24. ?>

Jednak pokazuje mi sie następujący błąd :
"Warning: fopen(baza.txt) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /home/freehost/s/i/simba1985/www/index.php on line 11"
Może wiedział by ktoś czemu tak sie dzieje?Czy to wina serwera czy kodu?
Z góry serdecznie dziękuje za odpowiedz.
nospor
komunikat bledu dosc jasno ci mowi, ze nie masz prawa do otwarcia/utworzenia pliku baza.txt
Nadaj odpowiednie prawa dla pliku lub katalogu jesli pliku jeszcze nie ma.
Wojtekot
Dziękuje za odpowiedz , ale plik istnieje. Co do praw to może macie jakiś link do opisu jak sie to robi.Jestem początkujący i to bardzo jak widać po prostym kodzie. Na komputerze mam postawiony Krasnalserv i jest wszystko wporządku, jednak na serwerze pokazuje sie taki błąd.
Przemo_
podpowiedź: chmody
Wojtekot
Okazało sie że funkcja FOPEN była zablokowana.Po uiszczeniu opłaty SMSem funkcja jest aktywna.Jednak znów pokazuje się błąd jednak troche inny :

Warning: fopen(http://simba1985.lua.pl/baza.txt) [function.fopen]: failed to open stream: HTTP wrapper does not support writeable connections. in /home/freehost/s/i/simba1985/www/index.php on line 11

Czy mógł by mi ktoś powiedzieć co On oznacza,ewentualnie jak go naprawić lub jakiś link gdzie można sie o tym dowiedzieć.Podkreślam że jestem początkujący.
erix
Chcesz zapisać dane po http. Musisz podać ścieżkę na serwerze.

PS. dodaj tag do tematu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.