Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML / JS] Generowanie cieni
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
The Night Shadow
Witam,

Czy za pomocą HTML / JS można uzyskać efekt cienia dla danego elementu? W przypadku cienia poziomego nie ma problemu. Mam na przykład tabelę szerokości 100%. Nad tabelą mam 4 divy. Każdy z nich ma czarne tło i określoną przezroczystość. Pierwszy, górny 20%; drugi 40%; trzeci 60%; czwarty 80%. W ten sposób można uzyskać wrażenie cienia uwzględniające kolorystykę elementów znajdujących się pod cieniami. To jest kwestia bardzo istotna, dlatego zastanawiam się jak to wykonać. Można zrobić cień w PS i zapisać w postaci pliku graficznego, ale ta metoda nie uwzględni kolorystyki elementów pod cieniem.

Jak wspomniałem z poziomem nie ma problemu. Problem jest z cieniem pionowym. Divy mają mieć 100% wysokości i 1px szerokości. Jak osiągnąć 100% wysokości, gdy div jest w komórce tabeli o zmiennej wysokości (w zależności od danych jakie się w niej znajdują)?

Wiem, że można użyć pliku PNG jako tła. To najlepszy sposób, ale tutaj z kolei odmawia posłuszeństwa przeglądarka IE6.

Z góry dzięki za pomoc :- )
elmozaur
zrob w png.
A IE6 mozna zmusic programikiem w js PNG fix
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.