Znow trafilem na problem, ktory przerasta moje umiejetnosci wiec zwracam sie o pomoc :oops:
Mam w biurze drukarke HP LaserJet 4mv, ktora od jakiegos czasu nie bierze udzialu w dzieleniu obowiazkow biggrin.gif .
a problem przedstawia sie nastepujaco:
Moi poprzednicy robili niegdys modernizacje sieci (obecnie Win2000 Server) i od tamtej pory nie mozna drukowac PostScript'ow z odpowiednimi czcionkami. Sciagnalem aktualne sterowniki ze strony HP dla drukarki i PrintServer'a i wszystko instalowalo sie bezproblemowo. Cool PCL dziala poprawnie, ale dla PostScript drukarka jest wyposazona w kilkanascie standardowych czcionek, ktore automatycznie zastepuje wszystkie inne podczas drukowania.
Graficy wykorzystywali PostScript podczas drukowania z QuarkXpress, gdyz mozna ustawic format i inne parametry druku, czego nie mozna zrobic z PCL.
W instrukcji jest napisane, iz mozna zaladowac inne czcionki do drukarki przy pomocy Softwar'u (ale jakiego nigdzie nie znalazlem), a pojemnosc drukarki mozna rozszerzyc poprzez wbudowanie kosci SIMM.

Na tym problemie lamal sobie niegdys zeby facet, ktory jest dla mojego szefa Guru od sieci (teraz nosci mostki :wink: ).

Problem sprowadza sie do tego jak mozna dodac te czcionki?, czy jest to mozliwe z Win2000Server?

Pozdrawiam