Quider
14.06.2009, 23:31:52
Mam takie pytanie, sądzę, że na pewno ktoś już rozwiązał taki problem: mianowicie chodzi mi o to, że chciałbym w index.php (to jest główny plik szablonu strony) w odpowiednich miejscach dać zmienne np $lewa, $prawa itp.
Moje pytanie polega na tym, jak zrobić tak, abym mógł w bazie danych załączyć "komponenty" które operują jakimiś danymi z modelu przechodzą przez kontroler i wyświetlają się w miejscu odpowiedniej zmiennej, ale w taki sposób, aby w tym samym miejscu tj. pod jedną nazwą zmiennej mogło się wyświetlać nieskończona ilość "komponentów".
Mam nadzieje, że problem opisałem jasno;p
Edit:
Nie chce gotowego rozwiązania, liczę na wskazówki dotyczące rozwiązania. Za razem ponawiam pytanie.
Cypherq
15.06.2009, 22:51:51
Eeee... przeczytałem 10 razy i nie jestem w stanie zrozumieć. Ale może dodaj wszystkie rekordy które będą Ci potrzebne do tablicy i przejedź po nich w widoku pętlą FOREACH.
Quider
3.09.2009, 13:33:03
ponowie pytanie:
Chodzi mi o to, że chcę mieć w index.php zmienną $content. I tak przygotować skrypt, aby móc wyświetlić np główne menu i menu użytkownika za pomocą tej jednej zmiennej.
skowron-line
3.09.2009, 13:45:22
@Quider słyszałeś kiedyś o czymś takim jak łączenie ciągów

//towj kontroler
public function test()
{
$this->template->content = new View( 'sonda' );
$this->template->content .= new View( 'wiadomosci' );
//... i tak dalej dalej dalej.
}
a widok
<?= $content; ?>
Quider
4.09.2009, 00:52:30
Matko.... czemu ja o tym nie pomyślałem... aż wstyd się przyznać co kombinowałem

Pomogłeś
Lepiej nie wpajać sobie takich złych nawyków. Potem ludzie staraja się o pracę a ich kod woła o pomste do nieba ("ale jak to, przecież znam MVC i frameworki").