Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Opera Unite
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
viking
Opera przedstawiła właśnie swoje nowe dziecko: http://dev.opera.com/articles/view/an-intr...to-opera-unite/ oraz http://unite.opera.com/
W skrócie polega to na możliwości odpalenia u siebie usługi x (serwer, czat, udostępnianie plików itd) i każdy może połączyć się bezpośrednio z twoim komputerem (takie p2p). Pomysł ciekawy, zobaczymy jak będzie wyglądała przyszłość.
mike
Część uważa to za odpowiedź Opery na Google Wave
erix
Tak właśnie czułem, że ktoś o tym wątek założy. [;

Nie powiem, bardzo ciekawe; zaoszczędzi wiele czasu. Chociażby dropbox nie będzie tak często potrzebny.
batman
Cieszę się, że powstała kolejna przeglądarka, która umożliwia przeglądanie mojego komputera z sieci. O ile w przypadku IE jest to mitem, o tyle w Operze stało się faktem...
nospor
@batman nie przesadzaj. zeby przegladac twoj komp to musisz ty wykonac parę ruchów.
O programach torentach tez tak myslisz?

Co nie zmienia faktu, ze usluga ta ma jeszcze bugi. Przyklad:
kumpel udostepnil mi film. zaczalem go sciagac. Po paru sekundach, kumpel odcial film od sciagania a ja.... a ja nadal go sciągałem. Zmienil wiec nazwe fizycznego pliku, a ja nadal go sciągalem. Dopiero wyłączenie uslugi odcieło mnie od filmu. Jest to moim zdaniem dosc poważna dziura.
batman
Cytat(nospor @ 16.06.2009, 13:32:32 ) *
(ciach)Jest to moim zdaniem dosc poważna dziura.(ciach)
O tym właśnie piszę. Takich dziur będzie na początku wiele. Poza tym ISP szybko zaczną blokować ruch generowany przez Operę, by uniknąć zamulania łączy.
Cytat
O programach torentach tez tak myslisz?
Zacytuję pewien bardzo znany polski film - "bo pić, to trzeba umieć" winksmiley.jpg
nospor
Cytat
na początku wiele
No własnie, na początku. Dlatego nie jest to jeszcze stabilne wydanie. (chyba winksmiley.jpg )
erix
Opera 10 chyba alfa. ;]

Cytat
Poza tym ISP szybko zaczną blokować ruch generowany przez Operę

Hmm, najwyżej zacznie się korzystanie z proxy...
seth-kk
byloby ciekawiej gdyby opera cacheowala te pliki na swoich serwerach - w przeciwnym wypadku wylaczenie kompa i polskie asynchroniczne lacza moga byc denerwujace (zarowno dla sciagajacych jak i udostepniajacych)
a swoja droga ciekawe ile czasu bedzie potrzebne zeby usluga upodobnila sie do rapida
erix
Właśnie sęk w tym, że nie cache'uje - raz: mają z głowy licencje, bleble, bo za wszystko odpowiadają użytkownicy, dwa: mniejszze obciążenie dla nich.

Cytat
a swoja droga ciekawe ile czasu bedzie potrzebne zeby usluga upodobnila sie do rapida

Czy ja wiem... Prędzej do emule/ed2k.
bim2
Tak i zaczną się znowu zabawy w blokowanie, usuwanie plików. Przyszłość pokaże.

Edit:
Chyba mój 1 błąd od kilku miesięcy smile.gif, ale w sumie się mało udzielam.
pyro
Cytat(seth-kk @ 16.06.2009, 15:06:41 ) *

To raczej ma być coś a'la p2p, rapid to zwykły hosting

Cytat(bim2)
pokarze.

Tak, tak... pokaże tongue.gif
dr_bonzo
Cytat
byloby ciekawiej gdyby opera cacheowala te pliki na swoich serwerach - w przeciwnym wypadku wylaczenie kompa i polskie asynchroniczne lacza moga byc denerwujace (zarowno dla sciagajacych jak i udostepniajacych)

Takie sa "zalety" hostowania plikow/stron na swoim kompie a nie na serwerze.
Moli
Cytat
w przeciwnym wypadku wylaczenie kompa

Nie tyle co kompa a samej opery smile.gif
nasty
Cytat(nospor @ 16.06.2009, 13:32:32 ) *
kumpel udostepnil mi film. zaczalem go sciagac. Po paru sekundach, kumpel odcial film od sciagania a ja.... a ja nadal go sciągałem. Zmienil wiec nazwe fizycznego pliku, a ja nadal go sciągalem. Dopiero wyłączenie uslugi odcieło mnie od filmu. Jest to moim zdaniem dosc poważna dziura.

W Windows Media Player, jak włączysz jakieś MP3 i podczas jej odtwarzania zmienisz nazwę pliku, ona dalej będzie odtwarzana. WMP monitoruję ten plik i dostosowuję się do zmian. W tym przypadku może jednak to jest feature a nie bug?
.radex
Powiem tak - to jest tylko ciekawostka. Ale bardzo ciekawa ciekawostka tongue.gif Ciekawostka, bo i tak nie użyje tego prawie nikt (chociażby ze względu na prędkość uploadu domowych łącz), ale podoba mi się, jak te usługi wyglądają od środka - JavaScript już nie jest taki client-side tongue.gif

Cytat
Cieszę się, że powstała kolejna przeglądarka, która umożliwia przeglądanie mojego komputera z sieci. O ile w przypadku IE jest to mitem, o tyle w Operze stało się faktem...

przeeestań.... Zacznijmy od tego, że musisz najpierw włączyć Unite i usługę, żeby coś się stało.
Cysiaczek
Krzyczeli szumnie o nowej definicji sieci, a tu funkcje, że żal.opera.pl :]
Ludzie z branży i tak postawią jakiś normalny serwer www, a wątpię, aby pania Kasia sobie blogaska w JS naskrobała, więc wychodzi na to, że znów zawęzili sobie grupę odbiorców do "tych wszystkich, którzy są już użytkownikami opery i chcą koledze film wysłać i znają "skrypty java" " Inni sobie ten film prześlą poprzez torrent, względnie Skypem lub przez GG.
Coś czuję, że zatrudnili jakiegoś speca od PR, który każdą bzdurę próbuje w sukces przekuć. Za chwilę będzie wtyczka w FF (instalująca apacha + jakiś mostek hyhyhy), a Microsoft wymyśli sobie swój własny standard serwera www w przeglądarce.

Pozdrawiam
ucho
Rozszerzenia z serwerem www do Fx istnieją już od jakiegoś czasu: https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/3002 . Ale zgadzam się że to jest kompletnie bez sensu, dla większości prościej użyć gg czy np. rapidshare
sztosz
Cytat(nasty @ 19.06.2009, 05:23:51 ) *
W Windows Media Player, jak włączysz jakieś MP3 i podczas jej odtwarzania zmienisz nazwę pliku, ona dalej będzie odtwarzana. WMP monitoruję ten plik i dostosowuję się do zmian. W tym przypadku może jednak to jest feature a nie bug?

To jest też bug a nie feature. Plik otwarty powinien zostać zablokowany przez program który go otworzył. Poza tym "program" otwierając dany plik dostaje "handle" do danego pliku od systemu operacyjnego i na nim operuje. A ten "handle" operuje na bitach, bajtach etc zapisanych fizycznie na danej partycji i zupełnie nie potrzebuje już do tego nazwy pliku. Podstawą jest blokowanie choćby takie że plik fizycznie staje się po otwarciu read-only (nie chodzi mi o atrybuty pliku czy kontrolę dostępu użytkowników), albo tak jak to robi Office 12, blokować też read dla pliku, żeby nie dopuścić do sytuacji że plik otwarty dwa razy był na dwa rożne sposoby edytowany, no bo jak teraz zapiszesz zmiany w pliku?
ARJ
ostatnio pojawiło się coś lepszego do przesyłania plików p2p. nie tyle udostępniania co przesyłania komuś plików.
http://www.filesovermiles.com/ wystarczy mieć zainstalowanego flasha. zamiast instalować jakieś programy, wtyczki, zamiast czekać aż plik wgra się na rapida można tym przesłać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.