Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Maly CMS
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
napstergucio124
Witam chcę sobię zrobić strone o codzie i nie znam za duzo php, mysql. Znalazłem fajną skurke http://www.clantemplates.com/templates/default_protekgaming/

Ale tam jest login i haslo a ta strona napewno nie opiera sie na jakims CMS. Więc jak by mozna było dodać coś w stylu logowania, zeby taki mały CMS zrobić? Głownie chodzi o same zarejstrowanie,logowanie i uprawnienia małe. Mam baze mysql i ładny server, chodzi mi tylko od czego by zacząć widzialem z pol roku temu fajny kurs na pisaniu wlasnego małego CMS ale gdzies mi uciekł... Możę ktoś coś doradzić proszę?
Spawnm
jest przyklejony temat z kursami
napstergucio124
Ale tam sa kursy na php, mysql a mi chodzi o kurs do CMS. Czyli jak zapytania powinny wygladać i takie tam. Kawalek kodu dla zrozumienia tongue.gif
Spawnm
w php i mysql napiszesz cmsa . ew zobacz kod gotowych cmsów np php-fusion , phpbb wordpress itp
grzegosh
Poczytaj kursy, zacznij od podstaw php tj warunki, pętle, o zmiennych nie zapominając - jeśli oczywiście nie znasz tego.
Potem trochę o strukturze mysql, zapytaniach do bazy - wyborze, dodaniu rekordów itp. Potem poczytaj jak połączyć php z mysql.
Jak będziesz miał już tę wiedzę, napisanie prostego systemu logowania nie będzie trudne smile.gif
Możesz oprzeć to na sesjach oraz odpowiedniej tabeli w bazie danych. Odnośnie tego również jest sporo informacji w Internecie.
Poczytaj, ja tak zaczynałem całkiem niedawno i muszę Ci powiedzieć, że dużo frajdy z takiego "tworzenia" szczególnie na początku gdzie cieszy samo wypisanie elementów z bazy danych biggrin.gif
Powodzenia.
Wicepsik
Cytat(Spawnm @ 17.06.2009, 22:02:09 ) *
w php i mysql napiszesz cmsa . ew zobacz kod gotowych cmsów np php-fusion , phpbb wordpress itp

php-fusion, strasznie dużo zrozumie, jak nie wie że CMS piszę się w php&mysql guitar.gif

@edit
Zrób tak jak grzegosh Ci powiedział.
Fifi209
Cytat(belliash @ 17.06.2009, 22:05:50 ) *
1) jak znasz PHP i SQL to jestes w stanie sam zrobic

Zależy na jakim poziomie zna.

Cytat(belliash @ 17.06.2009, 22:05:50 ) *
2) nie ma kursow ani porad jak zrobic dana aplikacje... wybraz sobie teraz osoby ktore szukaja jak zrobic notatnik, painta, przegladarke internetowa... albo umiesz programowac albo nie

Aha, dobrze wiedzieć...

Vademecum Profesjonalisty (Helion 2005) :
Rozdziały:
6. Obiektowy PHP
7. Obsługa wyjątków
8. Projektowanie internetowej bazy danych
9. Tworzenie internetowej bazy danych
13. Zaawansowane programowanie w mysql
14. Komercyjne witryny internetowe
15. Bezpieczeństwo komercyjnych witryn internetowych
24. Stosowanie php i mysql w dużych projektach
27. Tworzenie koszyka na zakupy
28. Tworzenie systemu zarządzania zawartością
31. Tworzenie forum www

P.S. Jest takich rozdziałów o wiele więcej ale nie chciało mi się szukać. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.