Witam! Napsiałem prosty skrypt uploadu zdjęć, ale chciałbym aby nazwy zdjęć były takie same jak ID opisu,autora danej fotki itp;) Nie mam pojęcia jak sie zabrać, nie licze na gotowy kod, ale chcociaż na wskazówki;) bo jak wrzucam pliki o nazwie np "fotka by Daras" to wszystko po fotka jest ucięte i mi nie wyciaga poprawnie fotki z bazy, a jak wrzuce np "fotka_by_Daras" no to już jest ok wiec najlepszym sposobem byłaby automatyczna zmiana nazwy najlepiej na Id no ale nie koniecznie;)
<?php
echo "<span style=\"color:red\">Wybierz zdjęcie! Możesz dodawać pliki wyłącznie z rozszerzeniem .jpg .jpeg .png .gif</span>";
if($_FILES[plik][error] != 0 OR $_FILES['plik']['size'] > 800*1024){
echo "<span style=\"color:red\">Wystąpił błąd podczas przesyłania pliku! Sprawdź czy plik nie jest za duży i spróbuj ponownie! Maxymalny rozmiar to 800kb</span>
";
if($_FILES[plik][type] == "image/jpg" ||
$_FILES[plik][type] == "image/jpeg" ||
$_FILES[plik][type] == "image/png" ||
$_FILES[plik][type] == "image/gif"){
if($_POST['imie'] != "" && $_POST['opis'] != "" && $_POST['album'] != "")
{
mysql_query("INSERT INTO galeria (galeriaId, galeriaDzial, galeriaImpreza, galeriaAlbum, galeriaFoto, galeriaDodal, galeriaOpis, galeriaData, galeriaPrawa) VALUES('', '".zapytanie
($_POST['dzial'])."', '".zapytanie
($_POST['impreza'])."', '".zapytanie
($_POST['album'])."', '".zapytanie
($_FILES['plik']['name'])."', '".zapytanie
($_POST['imie'])."', '".zapytanie
($_POST['opis'])."', '".date("d-m-Y")."', '".zapytanie
($_POST['prawa'])."')");
echo "<span style=\"color:green\">Zdjecie wrzucono pomyślnie!</span>";
}
else
{
echo "<span style=\"color:red\">Proszę wypełnić wszystkie pola!</span>"; }
}else{
echo "<span style=\"color:red\">Wystąpił nieoczekiwany błąd podczas dodawania fotki!</span> ";
}
}else{
echo "<span style=\"color:red\">Niedozwolony format pliku! Możesz dodawać pliki wyłącznie z rozszerzeniem .jpg .jpeg .png .gif</span>";
}
?>