Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ladowanie rozszerzen
Forum PHP.pl > Forum > PHP
slash.
mam na winzgrozie postawionego apache + mysql + php - chce zaladowac jakies dodatkowe biblioteki mam ustawione extension_dir i pozniej laduje extension= - i tu jest problem - niektore laduja sie a niektore nie np. php_gd2.dll - zaladuje natomiast php_mcrypt.dll - juz nie mimo ze taki plik istnieje - co moze byc tego przyczyna questionmark.gif
matid
Mam obecnie ten sam problem z Apache 2.0.48 i php 5.0.0b4. Ładuje się GD2, a np. MySQL, mcrypt i kilka innych nie chce się załadować :?
borec
Cytat
Mam obecnie ten sam problem z Apache 2.0.48 i php 5.0.0b4. Ładuje się GD2, a np. MySQL, mcrypt i kilka innych nie chce się załadować :?

funkcje mysql zdaje sie sa wbudowane w php rolleyes.gif
matid
Cytat
funkcje mysql zdaje sie sa wbudowane w php  :roll:

Niestety, nie działa to umnie od momentu przejścia na nową wersję php.
Mam np. kod:
[php:1:da90a050de]
<?
mysql_connect("localhost","test","test") or die("error");
echo "ok";
?>
[/php:1:da90a050de]
I nie mam wyświetlonego ani error ani ok :|
A źródło strony wygląda tak:
Kod
<html><body></body></html>

Skrypty nie wykorzystujące MySQL działają :|
slash.
czyli nikt nie wie co jest tego przyczyna questionmark.gif
kszychu
Gdyby nie było wbudowane miałbyś błąd call to undefined function mysql_connect().
Jabol
zmień dyrektywe show_errors (or sth like that) w php.ini
matid
Po włączeniu:
display_errors = On
Błąd:

Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in D:wwwtest_mysql.php on line 2

Najwyraźniej nie ma wbudowane, albo nie zostało odpowiednio skompilowane. Tylko że ja mam wersję już skompilowaną, bo nie uśmiecha mi się kompilować php po Windowsem.
FiDO
php5 nie ma wbudowanej obslugi mysql'a.. trzeba odhaczyc jeden srednik w php.ini ("extension=php_mysql.dll").
matid
No i właśnie z tym jest problem. Ta biblioteka tak samo jak np. mcrypt nie chce mi się załadować :| Podczas startu apache2 otrzymuję komunikat:
php Startup: Unable to load dynamic library 'C:phpextphp_mysql.dll' - Nie można odnaleźć określonego modułu.

Dzieje się tak pomimo iż ten plik jest w tym folderze a kilka innych bibiotek, m.in. gd2 i filepro się ładują :|
Ozzy
począwszy od php5 zrezygnowano z integracji obsługi MySQL, natomiast nie ma przeszkód, żeby z MySQL korzystać:

1. skopiować php_mysql.dll z folderu ext do głównego folderu php (jeden wyżej)

2.
Cytat
trzeba odhaczyc jeden srednik w php.ini("extension=php_mysql.dll").

Warunek: biblioteka php_mysql.dll musi pochodzić z php5b4 lub (jeżeli ta także nie działa) z najnowszego snapa (http://snaps.php.net)
Biblioteki z php4 nie działają.

W każdym razie "u mnie działa";) (php5rc1-dev)
Oczywiście zakładam, że php zainstalowano poprawnie.
slash.
widze ze pytanie moje zeszlo jedynie na mysql - a co z innymi modulami questionmark.gif dlaczego nie chca sie ladowac w skompilowanym php pod windowsem questionmark.gif - skoro takie pliki sa to dlaczego nie mozna ich zaladowac co jest tego przyczyna questionmark.gif
Ozzy
nie zeszło na mysql, to co napisałem dotyczy każdego modułu.
Mi działa wszystko.
matid
Skopiowałem z C:phpext do C:php i dalej nie działa ten mysql... :|
Ma ktoś jakieś inne pomysły oprócz wrócenia na poprzednią wersję php ?
Zaznaczam iż mam php 5.0.0b4

Próbowałem ściągnąć najnowszy snapshot z wczoraj, ale w nim nie ma wogóle biblioteki odpowiedzialnej za mysql :| Dodałem bibliotekę pobraną z tego linka co dałeś na forum, skopiowałem do c:phpext i do c:php i dalej nic :|
Ozzy
Jak u mnie działa, to u Ciebie też będzie:)

php masz jako cgi czy moduł?

Jak cgi to w httpd.conf pisze się teraz
Action application/x-httpd-php "/php/php-cgi.exe"
a nie
Action application/x-httpd-php "/php/php.exe"

Ale to wiesz pewnie;)

Spróbuj zainstalować snapshot'a może...
matid
Wiem, a php mam zainstalowane jako moduł Apache 2
Snapshota już instalowałem, też nie działa. Zainstalowałem php 4.3.5RC3 i też mam problem z modułami. MySQL wbudowany w php działa, ale np. mcrypt się nie chce załadować. Może mam coś nie tak ze ścieżkami, może dlatego, że php i Apache mam na dwóch różnych partycjach. Nie wiem. Narazie nie mam czasu się tym bawić bo mam kilka zleceń do skończenia a bez MySQL ani rusz. Za pare dni odświeżę topic i zobaczymy czy się da coś zrobić...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.