faran
25.06.2009, 11:26:32
Witam,
jestem w trakcie pisania czatu opartego na ajaxie. Każda rozmowa to jedno okno otwierane przez funkcje window.open. Nie wiem jak powiadomić usera o nowej wiadomosci od przeciownego rozmowcy.
Wpadlem na pomysl aby zrobic tak ze jesli w oknie rozmowy ostatnia wiadomosc jest od przeciwnego rozmowcy to robie np. mrygający tytuł okna rozmowy(title). W przypadku gdy autorem ostatniej wypowiedzie jest sie samemu to tytul okna nie mryga. W zasadzie powyższe rozwiązanie wydaje mi się dość dobre. Problem dotyczy zdarzenia polegajacego na odczytaniu wiadomosci od przeciwngo usera, ale nie odpowiedzeniu na nią. Ma ktoś pomysł jak takie zdarzenie rozpoznać i wykonać odpowiednią akcje ?.
Może ma ktoś zupełnie inny pomysł na rozwiązanie tego problemu ?.
sticker
25.06.2009, 11:43:29
załóż jakiegoś obserwatora na obiekcie okna który jako callback będzie miał funkcje sparawdzającą czy jest nowa wiadomośc dla danej osoby na serwerze
kamil4u
25.06.2009, 11:47:16
Ja bym nie stosował 'nowych okien', a zwykłego div-a imitującego takie okno. Dzięki temu można wykonać dowolne operacje.
Cytat
Ma ktoś pomysł jak takie zdarzenie rozpoznać i wykonać odpowiednią akcje ?.
Musisz sprawdzać co jakiś czas czy coś 'dostałeś' czy nie. Na podobnej(tej samej) zasadzie działają skrypty shoutbox-u. Przeanalizuj ich kod, a na pewno nie będziesz miał z tym problemów
faran
25.06.2009, 12:37:59
Problem nie polega na sprawdzeniu czy jest nowa/stara wiadomość na serwerze tylko problem jest w tym jak rozpoznać zdarzenie polegające na odczytaniu/zobaczeniu wiadomości przez osobe czatującą.
erix
25.06.2009, 13:34:10
Chyba ~nospor zmajstrował coś takiego. [;
Crozin
25.06.2009, 14:26:18
Nie wiem jak działa Twój skrypt, ale zapewne tak, że co np. 3 sekundy wysyłasz AJAXem żądanie do serwera, a on zwraca wiadomości od ostatniego żądania w formie jakiegoś tam XMLa czy czegoś takiego. Masz pewnie jakiegoś callbacka z funkcją, która operuje na otrzymanych danych. To na jej końcu sprawdzasz od kogo pochodzi ostatnia wiadomość - jeżeli nie jest to wiadomość od Ciebie samego, a okno chatu jest nieaktywne to wtedy włączasz to mruganie (window.setInterval()) paska tytułu.
Później, jak okno chatu staje się aktywne, wyłączasz to (window.clearInterval()).
faran
25.06.2009, 15:12:34
Jak sprawdzić czy okno jest aktywne ?
Crozin
25.06.2009, 16:11:10
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.