Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: newsletter - html czy tekst
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
czachor
Witam,

tworzę kolejnego newslettera dla jakiegoś portalu i naszło mnie pytanie... Wysyłać go jako HTML czy niesformatowany, czysty tekst? Wiadomo, plus html'a to formatowanie, obrazki itd. Z drugiej strony po przejrzeniu newsletterów w kilku klientach pocztowych, to wersja xhtml (1.0 strict) w każdym wygląda inaczej, formatowanie się rozłazi, obrazki nie są tam, gdzie trzeba... Można oczywiście wysłać wersję plain text i dołączyć do tego wersję html, ale chyba kiepski pomysł...

Jak myślicie, jaka jest lepsza opcja? Jaką wersję wolelibyście otrzymywać?
mike
Cytat(czachor @ 29.06.2009, 13:00:24 ) *
Można oczywiście wysłać wersję plain text i dołączyć do tego wersję html, ale chyba kiepski pomysł...
Dlaczego? Ta możliwość powstała po to by każdy mógł zobaczyć to co chcesz wysłać.
sztosz
Używam Thunderbida, nie ładują mi się obrazki z zewnętrznych źródeł (innych niż to co w samej wiadomości jest). Ale np. newsletery Microsoftu, a subskrybuje sporo, są przejrzyste i czytelne pomimo że to HTML + obrazki z serwerów których na ogół nie widzę. Dlatego sądzę że nie ma znaczenia czy HTML czy text póki jest to porządnie sformatowane. Inne newsletery które też mi się dobrze zawsze czytało niezależnie od klienta (nawet lepiej niż te od M$ tongue.gif ) to fdb.pl filmweb.pl I dla mnie nie ma znaczenia że troszkę mogą się różnić w zależności od klienta poczty, ważne że w każdym są czytelne. W odróżnieniu od spamu (reklam) który dostaje od o2.pl czy wp.pl
erix
Denerwuje mnie mailing HTML. Jakoś np. DI sobie bez HTML radzi, a wszystko jest czytelne.
piotrooo89
ja optowałbym za jakimś lekkim html, coś w stylu pogrubienia, pochylenia innego koloru wielkości ale bez przesady. ważne aby wszystko było czytelne.
erix
A nie ma markdown? Po co strzelać do muchy z armaty?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.