Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyzacja pewnego procesu
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
gaculla
Cześć wszystkim,

Potrzebuję wsparcia z jedną sprawą. Otóż jestem w trakcie pisania pewnej funkcjonalności do strony internetowej (pierwsza robota w XML'u). Stworzyłem (w oparciu o DOM) skrypt wyciągający dane z danego pliku XML i przekazujący go do #div'a na określonej podstronie.

Każdy rekord pliku wsadowego składa się z <imie,nawisko,opis,zdjęcie(plik),powiat,województwo>. Chcę napisać skrypcik, który zbierał by od usera przy pomocy formularza w/w dane, przekazywał je do mnie w celu potwierdzenia, następnie zapisywał na serwerze do pliku odpowiedniego pliku XML. Tylko w jednym momencie (potwierdzanie) widzę tu ingerencję userów.

Czy ktoś już coś takiego pisał na bazie XML'a? Czy możecie mi podpowiedzieć, na bazie jakich funkcji PHP mam to pisać? Może jakieś linki? Będę wdzięczny za każdy komentarz do tego problemu.

Pozdrawiam, gaculla!
kajzur
Hm, pierw bym dane od usera zapisał gdzieś - może plik txt, albo baza danych, ew może być też jakiś drugi plik xml jako baza.. Hmm.. W panelu admina można by np wylistować wszystkie niezatwierdzone dane (może warto dodać do pliku xml jakieś pole ID?) zapisywać w odpowiedniej formie do głównego XML'a..

Tu masz coś może się przyda smile.gif http://forum.dobreprogramy.pl/zapis-pliku-t159344.html
gaculla
Cześć Wam, co się odwlecze to nie uciecze więc znowu wraca ten temat. Mam nadzieję, że zechcecie dorzucić swoje 3 gr.

Mam byczy plik *.xls - 237 kolumn, a wierszy od A do Z (dosłownie do Z). Interesuje mnie umieszczenie tego w sposób uporządkowany w kodzie HTML.

Obecnie udało mi się z małym pliczkiem XML przy pomocy funkcji DOM (PHP) wyświetlać jego zawartość (przepisałem kod z odpowiedniej książki helionowskiej i działa).

Przy exporcie w/w pliku *.xls to co zastałem przeraziło mnie (brak przejrzystości kodu, trudności z odczytaniem tagów). Czy możecie poradzić mi jak zrobić "rzut na HTML" bez konieczności przepisywania pliku do mojego formatu XML?

Każda pomoc jest mile widziana. Dziękuję.
erix
A nie możesz po prostu do CSV eksportować i z niego generować tabelkę...?

Moim zdaniem, XML jest tu przerostem formy nad treścią...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.