Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][?] Link do strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maxis88
Witam. Mam stronę w której wszelkie informacje pojawiają się w ramce. Główne zalożenie strony polega na wysyłaniu zdjęć i możliwości ich komentowania ( jak narazie ). Chcialbym jednak dać użytownikom możliwość pobrania linka do swojego zdjęcia, ale tak aby przy okazji pojawiała się cała moja strona a w ramce wlaśnie to zdjęcie z komentarzami...Istnieje jakaś możliwość "stworzenia" linka, który zawierałby informacje dla ramki jaka strona ma się w niej wyświetlić? [ w ramce już jest strona która wyświetla odpowiednie zdjęcie i komentarze do niego ]

Nie wiem czy piszę na wlaściwym forum oraz czy dostatecznie jasno wyjaśniłem o co mi chodzi winksmiley.jpg
erix
  1. tylko via JS
  2. daruj sobie ramki
Suh
Punkt 2. popieram - ramki sobie daruj. Tego się już nie używa..

Natomiast proponuje np. użycie adresów typu pokaz.php?zdjecie=00453, dzięki czemu uzyskasz zmienną $_GET.
maxis88
Cytat(Suh @ 30.06.2009, 21:15:55 ) *
Punkt 2. popieram - ramki sobie daruj. Tego się już nie używa..

Natomiast proponuje np. użycie adresów typu pokaz.php?zdjecie=00453, dzięki czemu uzyskasz zmienną $_GET.

używam takiego systemu adresow ale wlasnie w ramce haha.gif czyli co ? musze przerabiac strone ?;/ JS nie jest moja mocną stroną więc oprócz tego że ucze się aktualnie PHP i MySQL mam dorzucic do tego jeszcze JS ?haha.gif wtedy juz zupełnie nie wyrobie ;P mam tam jakieś książki z Javy ale mam wrażenie że tam raczej pisze sie jakies aplikacje a nic na WWW winksmiley.jpg

edit:
możliwe że znalazłem jednak sposób na ta ramkę winksmiley.jpg i bez modyfikacji całej strony ;P ale jak możecie mi jeszcze pomóc w jakis sposób z JS to bym prosił o jakieś skrypty / podpowiedzi ;P oraz jakieś książki z ktorech najlepiej sie tego (JS) nauczyc ;P
Suh
To w takim razie napisz sobie prosty skrypt, który adres z głównego okienka "przepisze" do ramki.
Załóżmy, że masz plik index.php, w którym jest ramka.
Chcesz sobie wyswietlić konkretne zdjęcie i używasz powiedzmy takiej adresacji : index.php?akcja=pokaz_zdjecie&id=123

i teraz w pliku index.php dopisujesz sobie coś takiego np :

1. <?php
  2. if($_GET['akcja'] == "pokaz_zdjecie")
  3. {
  4.    $adres = '?zdjecie=' . $_GET['id'];
  5. }
  6. else
  7. {
  8.    $adres = '';
  9. }
  10. ?>

i potem w ramce przykladowo tak: <iframe src="ramka.php<? echo $adres; ?>"></iframe>
Oczywiscie zmienna adres jako globalna.

-----
A co do JS to polecam kurs: Kurs JS
maxis88
właśnie to byl sposób na ktory wpadlem ;P a co z tym JS?smile.gif już nie mówię o skryptach ale może ktoś może polecić jakąś dobra książkę ?smile.gif
Suh
Patrz post wyżej.. na końcu pod "-----".
Pzdr
scanner
Cytat(maxis88 @ 30.06.2009, 21:30:28 ) *
JS nie jest moja mocną stroną więc oprócz tego że ucze się aktualnie PHP i MySQL mam dorzucic do tego jeszcze JS ?haha.gif wtedy juz zupełnie nie wyrobie ;P mam tam jakieś książki z Javy ale mam wrażenie że tam raczej pisze sie jakies aplikacje a nic na WWW

maxis88
Cytat(scanner @ 30.06.2009, 22:06:41 ) *

tak też myślalem winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.