Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript]Problem z licznikiem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
seba2you
Tak jak w temacie mam problem z licznikiem, napisałem kalkulator ktory oblicza moje sprawy. Algorytm mniej wiecej wyglada tak:

1. Podaj metry kwadratowe<br>
  2. <input type="text" size="25" maxlength="30" id="metry" /><br />
  3. <input type="button" value="Przelicz" onClick="licz()" /><br />
  4. <div id="wynik"></div>
  5.  
  6.  
  7. function licz()
  8. .................

Kombinowałem już z php zrobić jakiekolwiek liczniki ktore zapisywały do pliku TXT. Wszystko chodziło z tym, że już w momencie załadowania strony nabijało, natomiast mi chodzi oto zeby licznik nabijał ilość kliknięć w BUTTON. Ile kalkulator obliczył już razy. Przeszukałem już całe google i męczę sie z tym od 2 dni. W głowie mi świta, że w tamtym tygodniu widziałem już własnie kalkulator i ktoś już miał. Pamietam, że był to jakiś przelicznik i ile razy przeliczył już daną wartość. Z góry dzieki za pomoć.

Podsumowująć: Jak zrobić licznik kliknięć w button ( ile razy skrypt się wykonał )
  1. <?php
  2. $plik = fopen("plik.txt","r");
  3. $licznik = fgets($plik);
  4. fclose($plik);
  5. $licznik++;
  6.  
  7. $plik = fopen("plik.txt","w");
  8. fwrite($plik, $licznik);
  9. fclose($plik);
  10. echo $licznik;
  11. ?>

Powyżej licznik, który gdzieś znalazłem.
cojack
W funkcji licz dodaj sobie opcję która Ci zwiększa za każdym razem o 1 następną wartość w pliku.
seba2you
Cytat(cojack @ 1.07.2009, 10:12:46 ) *
W funkcji licz dodaj sobie opcję która Ci zwiększa za każdym razem o 1 następną wartość w pliku.

Tak też zrobiłem gotowy licznik cały w PHP wrzuciłem w funkcje licz() i nic nie pomagało. Przy starcie stronki BENC +1 przy odswiezaniu +1 mimo tego ze nie klikałem w button.
michal_robak
a korzystałeś z funkcji file_get_contents i file_put_contents questionmark.gif
seba2you
Cytat(michal_robak @ 1.07.2009, 10:54:41 ) *
a korzystałeś z funkcji file_get_contents i file_put_contents questionmark.gif

Jestem cieniutki w tej kwestji php wiec mozesz przyblizyc gdzie mialbym co wstawic? Jesli mozesz daj jakis przyklad.
michal_robak
odczytujesz wartość licznika z pliku plik.txt:
zakladam ze plik i skypt sa w tym samym katalogu
  1. <?php
  2. //odczyt z pliku
  3. $wartosc = file_get_contents("plik.txt");
  4.  
  5. $wartosc++;
  6.  
  7. //zapis do pliku
  8. file_put_contents("plik.txt",$wartosc);
  9.  
  10. zak&#322;adam że plik ma cały czas chmod ustawione na 777 więc nie musisz tu nic więcej kombinować
  11. ?>

P.S.
Dużym błędem było poproszenie przez Ciebie o wyjaśnienie tych funkcji bo jak widzisz nie są skomplikowane. Pierwszą rzeczą jaką robisz powinno być szperanie w manualach i googlach. Potem powinnieneś sam cos sporobowac a dopiero potem pytać. Ale rozumiem ... dział przedszkole od tego właśnie jest smile.gif. Pozdrwiam
seba2you
Bardzo dziekuje CI za przyblizenie i przykład zastosowania tamtych funkcji. Niestety wszystko dziala tak jak probowalem wczesniejszymi sposobami, czyli wchodzac na strone juz mi nalicza do pliku +1 robie odswiez i rowniez nalicza +1. Mi ciągle chodzi oto ze gdy kliknie BUTTON dopiero wtedy ma doliczyc +1 (ilosc klikniec w BUTTON).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.