Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapisanie wyniku funkcji w zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Foxer
Witam :-).

Mam funkcję generującą hasła. Jej nazwa to mkPasswd(). Chciałbym, aby stworzone hasło zapisało mi w zmiennej.

W tym celu:[php:1:f876710bcd]<?php
$passwd = mkPasswd();
?>[/php:1:f876710bcd]
Nie wiedzieć dlaczego, ta jedna linijka wyświetla mi stworzone przez funkcję hasło tak jakbym wyprintował tą funkcję.

Gdy chcę wyprintować w kilku miejscach kodu $passwd - zmienna nie posiada żadnej wartości. Co robię źle?
kszychu
Zapodaj kod funkcji mkpasswd(),
bo coś mi zię wydaje, że tam zamiast return $haslo jest echo $haslo....
Foxer
[php:1:331d86cd20]<?php
function mkPasswd() {

$totalchar = "8";

$letters = array("1" => a, "2" => b, "3" => c, "4" => d, "5" => e, "6" => f, "7" => g,
"8" => h, "9" => j, "10" => k, "10" => l, "11" => m, "12" => n, "13" => o, "14" => p,
"15" => q, "16" => r, "17" => s, "18" => t, "19" => u, "20" => v, "21" => w, "22" => x,
"23" => y, "24" => z);

for ($i = 1; $i <= $totalchar; $i++) {

$num_yon = (rand(0, 1));
$case_yon = (rand(0, 1));

if ($num_yon == "0")
{

if ($case_yon =="0")
{
$num = (rand(1, 24));
echo "$letters[$num]";
}
else
{
$num = (rand(1, 24));
$temp = $letters[$num];
$numtd = strtoupper($temp);
echo "$numtd";
}

}
else
{
$num= (rand(0, 9));
echo"$num";
}

}

}
?>[/php:1:331d86cd20]
kszychu
Wiedziałem! Wiedziałem! Wiedziałem! laugh.gif
Wszędzie, zamiast echo daj return.
matid
return chyba przerywa działanie funkcji. Daj to wszystko do jakiejś zmiennej lub tablicy a na końcu daj
[php:1:febd8f295f]
<?
return $zmienna;
?>
[/php:1:febd8f295f]
ave
w tym wypadku jak nawet przerwie to nic sie niestanie smile.gif
matid
No w sumie racja, nie zagłębiałem się w kod, ale widzę, żę warunki wzajemnie się wykluczają, więc na jedno wykonanie funkcji może być tylko 1 echo. W takim wypadku wystarczy zamienić echo na return i powinno wszystko działać.
Foxer
A jednak nie... return zamiast każdego echo przerywało funkcję i w rezultacie hasło składało się tylko z jednego znaku.

Więc poszedłem za radą matid'a i dałem wszystko do jednej zmiennej ($zmienna .= "") zamiast echo. Na koniec skryptu return $zmienna; i teraz chodzi jak burza ;-).

Dzięki za pomoc.
kszychu
Tak mi właśnie przyszło do głowy, że z tymi echo też mogłoby działać. Trzeba by tylko zmienić przypisanie wartości zmiennej:
[php:1:d081103c59]<?php
// zamiast
$passwd = mkPasswd();
// trzeba by wstawić
$passwd = sprintf("%s", mkPasswd());
?>[/php:1:d081103c59]
matid
Można też tak:
[php:1:226ca9c653]
<?
ob_start();
mkPasswd();
$passwd = ob_get_contents();
ob_end_clear();
?>
[/php:1:226ca9c653]
ale jaki to ma sens jak można zmienić w funkcji :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.