Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Sesje w bazie danych i błąd failed to open stream
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
fragles
Postanowiłem przerzucić sesje do bazy - wszystko kończy się na

Cytat
Fatal error: Zend_Db_Table_Abstract::require_once() [function.require]: Failed opening required 'Zend/Db/Table/Select.php'
Fatal error: Access to undeclared static property: Zend_Db_Table_Abstract::$_writeClosed in Unknown on line 0

Rozumiem, że to oznacza, że nie ma pliku, nie mógł dołączyć pliku itp - ale: plik jest (sprawdzałem), ścieżka jest (tez sprawdzałem) no i błąd jest - tylko za chińskiego boga nie wiem czemu

coś zrobiłem źle, lub czegoś nie zrobiłem - robię to wg wzoru http://framework.zend.com/manual/en/zend.s...er.dbtable.html

no i mi takie coś wychodzi - ma ktoś pomysł czemu - bo nie mam już pomysłu co jak i dlaczego

jeśli by to miało w czyms pomóc to jest ZF w wersji 1.8
batman
Jedyne co przychodzi mi do głowy, to błąd w include_path lub brak ścieżki w include_path.
Możliwe jeszcze , że masz starszą wersję ZF.
fragles
Cytat(batman @ 2.07.2009, 14:49:47 ) *
Jedyne co przychodzi mi do głowy, to błąd w include_path lub brak ścieżki w include_path.
Możliwe jeszcze , że masz starszą wersję ZF.

ale gdyby był błąd to byłby widoczny już dawno - ten programik już trochę działa, niedługo, ale działa, dotychczas sesje były plikowe teraz mają być bazodanowe i cała zmiana
batman
W takim razie stawiałbym na starszą wersję ZF. Nic innego do głowy mi nie przychodzi.
fragles
Cytat(batman @ 2.07.2009, 15:02:20 ) *
W takim razie stawiałbym na starszą wersję ZF. Nic innego do głowy mi nie przychodzi.

Stawiałbyś czyli że mam użyć starszej czy że mam za starą wersją - jeśli to drugie to mam ZF 1.8 więc chyba nie to

Pomogło jak w set_include_path dalem ścieżką począwszy od litery katalogu - ale to jest trochę poszczypane, przy przenoszeniu, zmianie nazwy katalogu itp trzeba o tym pamiętać - może jest na to inny sposób?
viking
A jak wygląda u ciebie include_path i jakie są ustawienia autoloadera? Używasz Zend_App czy po staremu?
fragles
Cytat(viking @ 3.07.2009, 07:15:30 ) *
A jak wygląda u ciebie include_path i jakie są ustawienia autoloadera? Używasz Zend_App czy po staremu?

jest tam tylko jedna ścieżka do PEAR

poza tym to nie jest jakaś rewolucja - zwykłe przeniesienie sesji do bazy, a męczę się z tym już nie wiadomo ile - cały czas sypie błędami

ostatni wynalazek:
<b>Fatal error</b>: Exception thrown without a stack frame in <b>Unknown</b> on line <b>0</b><br />

Biegły w ZF nie jestem, ale jak do tej pory raziłem sobie jako tako, czyli działało, jak zechciało mi się przełożyc sesje do bazy, to jakby to było nie wiadomo co

co trzeba żeby w ZF sesje były w bazie?
viking
A w jaki sposób rozpoczynasz sesję (daj kod)? Poza tym skoro masz ścieżkę tylko do PEAR to w jaki sposób ZF ma wiedzieć gdzie szukać bibliotek?
fragles
Cytat(viking @ 3.07.2009, 07:47:50 ) *
A w jaki sposób rozpoczynasz sesję (daj kod)? Poza tym skoro masz ścieżkę tylko do PEAR to w jaki sposób ZF ma wiedzieć gdzie szukać bibliotek?

no bo mu dodaję w set_include_path

1. <?php
  2. $config = array(
  3.    'name'           => 'sess',
  4.    'primary'        => 'sess_id',
  5.    'modifiedColumn' => 'sess_mod',
  6.    'dataColumn'     => 'sess_data',
  7.    'lifetimeColumn' => 'sess_lifetime'
  8. );
  9. $dbD->getConnection();
  10. Zend_Db_Table::setDefaultAdapter($dbD);//to dodałem bo był błąd No adapter found for Zend_Session_SaveHandler_DbTable - znalazłem dodałem
  11. Zend_Session::setSaveHandler(new Zend_Session_SaveHandler_DbTable($config));
  12. Zend_Session::start();
  13. ?>

tabela na 100%
kolumny mają odpowiednie parametry
zresztą to jest skopiowane z ichniejszego manuala- żadnych cudów tam nie ma, to nawet pokombinować trudno i już nie wiem o co chodzi

Znalazłem problem - otóż komunikacja z bazą nie odbywa się na zasadzie zapytań, ale procedur, zamiast w PHP pisac SELECT itp jest CALL itp

i gdy są procedury i sesje w bazie to sypie błędami - teraz pytanie dla mega mistrzów - co z tym zrobić - odpada przeróbka zapyań, sporo tego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.