Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak przejrzeć zasoby udostępniane w LAN
Forum PHP.pl > Forum > PHP
poplawsm
Jak za pomocą php przejrzeć zasoby udostępniane w lokalnej sieci?
Jakiej funkcji użyć i jak powinien działąć taki skrypt. Próbowałem za pomocą opendir().
kszychu
Ja bym próbował wywołać smbclient z jakimiś parmetrami przez exec() lub system(), np system(smbclient -L host);
poplawsm
Chodzi mi o zrobienie prostej przeglądarki sieciowej w małej lokalnej sieci. I nie wiem jak pobierac informacje o udostępnianych plikach z komputerów będących w sieci, aby później zapisać je do bazy.
[fisher]
Cytat
Chodzi mi o zrobienie prostej przeglądarki sieciowej w małej lokalnej sieci. I nie wiem jak pobierac informacje o udostępnianych plikach z komputerów będących w sieci, aby później zapisać je do bazy.

odpowiedz juz padla - samba
poplawsm
A nie ma możliwości zrobienia tego z poziomu php? Mam Apacha postawionego na Windows-ie XP i nie mam zbytnio jak tego przetestować.
No ale jak mus to mus smile.gif.
Zepco
net view - pokaże użytkowników (nie zawsze aktualnie aktywnych)
net view nazwa_kompa - pokaże zasoby (udostępnione katalogi)
Wynik Musisz sobie jakoś przetworzyć.

Wywołanie tego w php będzie wyglądało chyba tak:
[php:1:27b8d9b27e]<?php
echo nl2br( `net view` ); // ` - znak przy tyldzie ~
?>[/php:1:27b8d9b27e]
matid
Cytat
net view nazwa_kompa

Powinno być tak:
net view nazwa_kompa - ten sposób jest interpretowany poprawnie przez php, poprzedni nie wyrzuca nic.
seaquest
Cytat
Cytat
net view nazwa_kompa

Powinno być tak:
net view nazwa_kompa - ten sposób jest interpretowany poprawnie przez php, poprzedni nie wyrzuca nic.

bo trzeba poprzedzic slashem
php interpretuje jako czyli trzeba dac nazwa zeby dzialalo i dziala

BTW. Bardzo ciekawy temat.
Zepco
Cytat
Cytat
Cytat
net view nazwa_kompa

Powinno być tak:

bo trzeba poprzedzic slashem
php interpretuje jako czyli trzeba dac nazwa zeby dzialalo i dziala

BTW. Bardzo ciekawy temat.

No tak, zapomniałem o backslash'ach.
Tylko z tego co czasami obserwuję, to trzeba poczekać chwilę na odpowiedź i nie wiem jak w tym momencie skrypt zareaguje.
Cudi
Nietety net view pokazuje jedynie użytkowników naszej grupy roboczej, a tutaj chodzi chyba o zrobienie przeglądarki całej sieci. Macie jakieś pomysły jak tego dokonać?
matid
net view /DOMAIN:grupa_robocza
poplawsm
Polecenie wyświetla jedynie katalogi udostępnione na ścieżce głównej nazwa_komp. A jak wejść do katalogów i sprawdzić udostępnione pliki?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.