Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTTP] Dostęp do ciasteczka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
luciusz
Czy ktoś może mi potwierdzić / wyjaśnić jak przebiega proces korzystania z ciasteczka? Tworzę ciasteczko: setcookie('name','value'); i zostaje wysłany nagłówek HTTP z serwera w wyniku których zostanie utworzone ciastko przez przeglądarkę na komputerze klienta. I teraz pytanie, czy od tej pory to ciastko (i każde następne) będzie zawsze wysyłane wraz z żądaniem klienta, czy też odbywa się to w jakiś inny sposób (np. dosłanie ciasteczka na żądanie serwera)?
wookieb
Ciasteczka możesz modyfikować z poziomu php jak i z poziomu javascript.
Jeżeli chcesz wymusić aby w danej chwili zmienić ciasteczko użytkownikowi możesz skorzystać z ajaxa (nie pytaj jak tylko przejrzyj kurs), albo z innych technologii utrzymujących stałe połączenie z komputerem użytkownika (flash, java)
luciusz
Dziękuję za próbę pomocy, ale nie oto pytałem (starałem się zapytać) :-)
wookieb
A jezeli chodzi o to czy za kazdym nastepnym requestem ciasteczko jest znowu wysyłane to odpowiedz brzmi nie, co tez mogłeś sprawdzić smile.gif
http://pl.php.net/get_all_headers
Jeżeli nadal o to nie pytałeś to postaraj się trochę jaśniej przedstawić sytuację smile.gif
dr_bonzo
Cytat
Czy ktoś może mi potwierdzić / wyjaśnić jak przebiega proces korzystania z ciasteczka? Tworzę ciasteczko: setcookie('name','value'); i zostaje wysłany nagłówek HTTP z serwera w wyniku których zostanie utworzone ciastko przez przeglądarkę na komputerze klienta.

Tak, ten header leci wraz z reszta strony ktora userkowi wysylasz

Cytat
I teraz pytanie, czy od tej pory to ciastko (i każde następne) będzie zawsze wysyłane wraz z żądaniem klienta, czy też odbywa się to w jakiś inny sposób (np. dosłanie ciasteczka na żądanie serwera)?

Ciastko jest teraz wysylane z KAZDYM zadaniem klienta (pasujacym do ustawien ciacha, domenta, sciezka) - i tylko w ten sposob.
Jednak nie mozesz miec pewnosci ze tam bedzie: np. klient ma wylaczone ciacha, albo termin jego waznosci sie sprawdzil, albo parametry sa niezgodne (popraw kod) - wiec po prostu sprawdzasz

isset( $_COOKIE['nazwa'] );

Cytat(wookieb)
A jezeli chodzi o to czy za kazdym nastepnym requestem ciasteczko jest znowu wysyłane to odpowiedz brzmi nie, co tez mogłeś sprawdzić

No jak nie jak tak? To by PHP stwierdzala ze caly czas ciastka nie ma, i bys tego posta nie napisal smile.gif
luciusz
O to mi chodziło. Dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.