SonGoace
26.02.2004, 15:34:12
Mam problem, mam kompa płyta główna ASUS z KT 600 obsługującą Raid i SATA i dysk SATA Maxtora. Mam taki problem, jak wkładam płyte WinXP i włączam kompa to zaczyna sie instalować ale po chwili... Wyskakuje mi info ze nie znalazło zadnj stacji dysków twardych i przerywa instalacje. Próbowałem wcisnąc F6 (instalacja sterowników raid) ale to tez nic nie dało. Pisze tylko zeby włozyc dyskietke ze sterownikami do stacji dysków a ja takowej nie ma i nigdy nie miałem - nie było zadnej dyskietki w zestawie ! Jesli chodzi o dysk to jest sprawny - jest na nim zainstalowany Win XP ale podczas właczania cały czas widać okno z przechodzącym paskiem - nie pomaga nawet tryb awaryjny !!!! kto wie jak zainstalować na tym kompie win ? prosze o pomoc bo sam nie moge nic wiecej wymyslis.
Do plyty gł. dostałem CD ze sterownikami, jak go włoze do napedy przed włozeniem cd z windowsem to instaliuje sie jakis free dos, pokazuje sie a: i na tym sie kończy - nie pokazuje ani C ani D a tym bardziej CD romu
zombie
26.02.2004, 16:07:04
Spróbuj sciagnac uaktualnienia do BIOS'a. Z tego co wiem, często zdarza się, że trzeba uaktualnić BIOS'a, żeby zainstalować XP'ka.
SonGoace
26.02.2004, 16:29:57
ale w sklepie jakos zainstalowali, a komputer ma dopiero 2 miesiące
zombie
26.02.2004, 16:38:03
Komputer ma 2 miesiące, a płyta moze mieć rok (sprawdz na ich stronie).
Miałem niedawno taki przypadek. Komputer nówka sztuka ze sklepu, a BIOS'a trzeba było uaktualnić. Objawy miał inne. Po prostu zawieszał się przy instalacji. Miałem 2 przypadki kiedy upgrade BIOS'a rozwiązał problem instalacji WinXP.
SonGoace
26.02.2004, 16:53:27
Aktualka biosu odpada bo juz raz mi sie tak zepsuł (80 zł w plecy - pomyliłem wersje płyty

). Ale dziwi mnie to że w sklepie zainstalowali jakos juz 2 razy (raz na początku i raz puźniej) ale teraz sklep też odpada
Seth
26.02.2004, 17:07:46
Zajzyj na
http://forum.pcmaniak.pl tam dostaniesz szybko odpowiedz.
cyngiel
26.02.2004, 18:30:47
a patrzyles w biosie?
moze cos masz przelaczone i dysku nie wykrywa naprzyklad
SonGoace
26.02.2004, 19:02:38
jk juz mówiłem jest na nim zainstalowany Windows ale jest zdymany, włacza sie okno z paskiem (to jak wczytuje) i tak sobie pasek lata bez konca a windows dalej sie nie włącza wiec razczej nic nie jest przetawione
spenalzo
26.02.2004, 19:26:39
Też mam SATA na RAID i miałem dokładnie ten sam problem.
Musisz wgrać na dyskietke sterowniki do RAID (na CD od płyty głównej), i przy instalacji jak sie pyta czy zainstalować inny sterownik SCSI wciskasz F6 a potem wkładasz dyskietke. Na dojście do tego straciłem pół dnia
SonGoace
26.02.2004, 20:16:18
Spenalzo dzięki, skopiowałem na dyskietke i zaczeło działać ale po pewnym momencie wyskakuje komunikat z błedem "costam costam napotkał niespodziewany bład w pliku d:/...../winoem.e w wiersu 2108
I przerywa kopiowanie...
cyngiel
26.02.2004, 21:50:01
a ten windows co wczesniej miales to jest na tym samym dysku?
ty chcesz uaktualnic czy formata?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.