No dobra, zrobiłem formularz. (oczywiscie juz tebala w sql zrobiona i zalozony uzytkownik);
i teraz przejdźmy do pliku login.php
<?php $login = $_POST['login']; $haslo = $_POST['haslo']; } else { { } else { $config = "config.php"; $polaczenie = mysql_connect($serwer, $uzytkownik, $haslo_baza) or die('Nie mogę się połączyć z serwerem. Sprawdź jeszcze raz poprawność pól <b>serwer baz danych, użytkownik oraz hasło do bazy</b>. Sprawdź czy nie masz włączonego Caps Locka.'); $db = mysql_select_db($baza_danych) or die('Nie mogę się połączyć z podaną bazą. Sprawdź poprawność pola <b>baza danych</b>.'); $zapytanie = "SELECT * FROM `users` WHERE `login` LIKE '$login' AND `haslo` LIKE '$haslo_md5'"; $query = mysql_query($zapytanie) or die('Zapytanie nie może dojść do skutku, bo : <b>' .mysql_error(). ' </b>'); if($ile > 0){ echo "<br>Jesteś poprawnie zalogowany. <br><a href='admin.php'>Kliknij, aby przenieść się do Panelu.</a><br><br><i>Aby logowanie chodziło poprawnie, potrzebna jest obsługa COOKIE."; $_SESSION['session_id'] = $session_id; $_SERVER['REMOTE_ADDR'] = $ip; $_SESSION['ip'] = $ip; $_SESSION['auth'] = 1; $_SESSION['login'] = $login; } else { } } } ?>
Oczywiście config.php jest zabezpieczony przez htaccess ( cba i boo.pl mają ) przez deny from all.
1. Odbieramy z formularza dane.
2. Kodujemy hasło md5().
3. Łączymy się z bazą.
4. Sprawdzamy czy istnieje taki użytkownik i czy hasło jest poprawne.
a) Jeżeli tak, wyświetlamy komunikat.

Jeżeli wszystko jest poprawnie, wyświetla się komunikat, by przejść na stronę admin.php .
No dobra jesteśmy. I tutaj zaczynają się schody, BO :
<?php $host = $_SERVER['HTTP_HOST']; $session_id = $_SESSION['session_id']; $ip_n = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; $czy = $_SESSION['auth']; $login = $_SESSION['login']; $heander = "http://$host$katalog/panel.php"; if($session_id_n == $session_id){ if($czy == 1){ echo "<span class='zalogowany'><br> Witaj <b>$login</b>, jesteś poprawnie zalogowany. Pamiętaj, by zawsze po skończeniu pracy się <b><a href='wyloguj.php'>wylogować</a></b> !</span>"; } else { } } else { } ?>
1. zaczynamy sesję.
2. Robimy warunek, że gdy zmienna $czy = 1 to poprawna sesja, jeżeli nie przekierowywujemy location zeby sie zalogować.
Jednak jest tutaj problem, ponieważ na jednym serwerze gdy bez logowania przejdziemy do pliku admin.php to normalnie przekierowywuje jezeli sie nikt wczesniej nie zalogował jeżeli zalogował to normalnie plik sie wyświetla. A na drugim serwerze obojętnie czy się ktoś zlogował, czy nie i tak normalnie się wyświetla Panel użytkownika...
I moje pytania ;
1. Dlaczego na jednym serwerze działa ( działa na boo.pl, nie działa na cba.pl - na innych nie próbowałem ) ze przekierowywyuje nas zeby sie zalogować a na drugim nie ?
2. To jest pierwszy mój skrypt, więc jest pewnie baardzo dużo błędów, co w nim poprawić by był bezpieczniejszy ? Bo tak naprawdę tylko jest zakodowanie hasła jak przy rejestracji i nic więcej. i co jest jeszzcze w takim skrypcie nie zbędne ?
Liczę na jakieś wskazówki

Pozdrawiam