Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] problem z wyborem opcji i wysłaniem danych...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mahomet91
Witam mam mały problem, otóż zrobiłem pole wybierania w html ale cośmi nie ziała i nie chce mi wyslalac polecenia ;/

mam oto kod:

Kod
    <div id="box1">
            <table class="form">
                <tr>
                    <td>
                        <input type="text" name="url" class="input" onclick="value=''" value="Wpisz link a nastepnie kliknij Pobierz" />
                    </td>
                    <td>
                        <input id="submit" type="submit" name="submit" class="submit" value="" />

</td>
                    <td>

<p><form action="download.php" method="get">
    <input id="submit" type="radio" name="download" value="" checked="checked" />pobierz audio
</form>     <br>
<form action="download1.php" >
    <input id="submit" type="radio" name="download2"  value=""  />pobierz film
</form> </p>

</tr>

</table>
        </form>
    </div>

i chcę zrobić aby po wybraniu opcji i wpisaniu linku wykonywało operacje dodatkowo należy kliknac w przycisk bądź po prostu dac ENTER, nie wiem czemu i czego mi tutaj brakuje ;/
MateuszS
Nie wiem za bardzo o co ci caman ale sprobuj nazwa formularze. 2 <form>'y masz. Jeżeli chcesz mieć koniecznie 2 formularze daj im atrybut name="cos1" i "cos2", action i method.
Kildyt
Ale masakra w kodzie. Przecież submit nie masz nawet we form-ie, a inne znaczniki są porozrzucane do kilku form-ów.

W przyszłości używaj poprawnego bbcode, bo teraz trudno cokolwiek zauważyć w kodzie.
mahomet91
to nie ma byc formularz tylko, ten kod na ww chcę umieścic i chodzi mi o to jak np tu jest: foto-up.pl , że jest wybieranie zaznaczenie pola i wtedy wykonuje odpowiednie działanie, kurde no nie mogę sobie z tym poradzic ..
Kildyt
Czyli chcesz wywołać kod js po wybraniu checkbox'a, tak? Nie możesz tego zrobić przy pomocy onClick=""?
mahomet91
nie nie rozumiesz mnie smile.gif teraz może zrozumeisz zoabcz cośtakiego jak na: sciagnik.net/ tam masz pole audio i video do wyboru i jak zaznaczysz video to np pobiera Ci wideo jak pole audiuo to adusio:), tylko chodzi mi o to żę pole action= u mnnie jest inne dla np tego: cideo a inne dla audio, i jak po za tym połączyc aby po wpisaniu linku kliknac w button czy obrazek pobierz i aby te działania się wykonywały ?
Kildyt
Ale naplątałeś. tongue.gif
Rozumiem to tak: klikam na video - pojawia się input; klikam na audio - pojawia się inny inpuy, tak?
Jeżeli tak to wystarczy onClick na radio i ukrywanie/pokazywanie input-ów (zablokowanie wysyłania tego nieaktywnego).
mahomet91
no coś takiego :0 a możes zpokazac przykładowy kod ?biggrin.gif ah ni ale jeszcze jak do każdego imput przypisac inną akcję: action="..."
Fifi209
Ukrywanie elementów uzyskasz przez proste:

Kod
document.getElementById("danyid").style.display = 'none';

ew. Możesz pobawić się w jQuery (będzie szybciej)
Kildyt
Cytat(mahomet91 @ 10.07.2009, 23:21:01 ) *
no coś takiego :0 a możes zpokazac przykładowy kod ?biggrin.gif ah ni ale jeszcze jak do każdego imput przypisac inną akcję: action="..."

1. <input type="text" id="inputTextAudio" />
  2. <input type="text" id="inputTextVideo" style="display: none;" />
  3. <input type="radio" onclick="document.getElementById('inputTextAudio').style.display = 'block';
  4. document.getElementById('inputTextVideo').style.display = 'none';" readonly="readonly" />Pokaż audio
  5. <input type="radio" onclick="document.getElementById('inputTextAudio').style.display = 'none';
  6. document.getElementById('inputTextVideo').style.display = 'block';" />Pokaż video

Kod napisałem na szybko i nie sprawdzałem.
Dorzuć sobie do tego blokadę ukrytego input'a (disabled) i najlepiej wrzuć js'a do funkcji w oddzielnym pliku, żeby nie zrobił się śmietnik.

Cytat(fifi209 @ 10.07.2009, 23:27:36 ) *
ew. Możesz pobawić się w jQuery (będzie szybciej)

No nie, ty się chyba uwziąłeś, hehe. tongue.gif
Fifi209
Cytat(Kildyt @ 10.07.2009, 22:37:10 ) *
No nie, ty się chyba uwziąłeś, hehe. tongue.gif

Wcale nie.

Po co mu dałeś gotowy kod? Przecież pokazałem mu przykładowo jak ukryć element o danym id.
mahomet91
ech hmm smile.gif czekaj zrobiłem coś takiego: bo takie cośmi potrzebne:

Kod
    <div id="box1">
            <table class="form">
            <form action="download.php" method="get">    <tr>
                    <td>
                        <input type="text" name="url" class="input" onclick="value=''" value="Wpisz link kliknij pobierz" />
                    </td>
                    <td>
                        <input  id="submit" type="submit" name="submit" class="submit" value="" />

</td>
                    <tr>
                    <td>
    <input type="radio" name="download"  checked="checked" />pobierz audio
    <input type="radio" name="download"  />pobierz film

</tr>

</table>
        </form>

I mam mały problem smile.gif ech na audio mi działa jak kliknę biggrin.gif Bo z góry przypisałem:

Kod
<form action="download.php" method="get">
ale na pobierz wideo już nie a to dlatego iż muszę wywołac akcje na input i odwołac sie do innego pliku nie: action="download.php" tylko action="download1.php", o to mi cały czas chodzi też smile.gif a to twoje mi się na pewno przyda smile.gif
chodzi o to żę w linii:

<input type="radio" name="download" />pobierz film

nie ma byc akcja z pliku download.php tylko z pliku: download1.php smile.gif jak to zrobic biggrin.gif
Kildyt
Cytat(fifi209 @ 10.07.2009, 23:44:01 ) *
Po co mu dałeś gotowy kod? Przecież pokazałem mu przykładowo jak ukryć element o danym id.
I widzisz, teraz mam respekt -5 u fifi2009. angrysmiley.gif

Cytat
ale na pobierz wideo już nie a to dlatego iż muszę wywołac akcje na input i odwołac sie do innego pliku nie: action="download.php" tylko action="download1.php", o to mi cały czas chodzi też
Kodu nie podam. Nie chcę mieć -10 u fifi2009. Po prostu zień zawartość "action" poprzez js-a. Podaliśmy ci jak ukryć/pokazać jakiś element. Zmiana wartości następuje podobnie. Nikt sobie w js-ie tak sobie style.display nie nazwał. Coś to mówi. Do rozwiązania dojdź sam. Na pewno wujek google pomorze.
Fifi209
Wystarczy odrobina chęci...

javascript (form) set/change action

To form takie opcjonalne - mi się udało znaleźć.
mahomet91
ech no szkoda, piasłem tu z myslą iż dostanę pomoc, no nic trudno, zdięki all...
Kildyt
Cytat(mahomet91 @ 11.07.2009, 00:01:08 ) *
ech no szkoda, piasłem tu z myslą iż dostanę pomoc, no nic trudno, zdięki all...

O co ci chodzi? Przecież dostałeś od nas pomoc. Wystarczy tylko odrobina chęci.
Mam wrażenie, że wolałbyś założyć temat w dziale "Gotowe rozwiązania".

Wolimy podać Ci wędkę, żebyś rybę złowił sam.
Fifi209
Cytat(mahomet91 @ 10.07.2009, 23:01:08 ) *

Dostałeś wszystko jak na tacy. W dodatku nawet podałem Ci frazy pod jakimi masz szukać w google.

Jeżeli wykazujesz zero własnej inicjatywy to zapraszam do działu Giełda Ofert, subforum Kupię. (tam dostaniesz gotowce)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.