Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] aktywny lement menu - wyróżnienie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
statek
Hej!

Czy da się bez używania js wyróżnić aktualny element menu? Mam ileś tych elementów i każdy z nich jest odnośnikiem do podstrony. I fajnie byłoby gdyby ten który został wybrany jakoś się wyróżniał, wtedy przeglądający stronę wie gdzie jest. Tak jest np na www.mozilla.org . Jakieś pomysły. Mógłbym w kodzie przy każdym elemencie listy menu wstawiać kod php, który sprawdza czy aktualny adres jest taki sam jak ten który z elementu listy. Jeśli tak, to link będzie miał dodaną klasę, która go wyróżni. A jeśli nie to zostanie wyświetlony jak inne nieaktywne elementu menu. Tylko, że przy większej ilości odnośników ilość kodu bardzo rośnie, i spada szybkość wczytywania strony. Jak to lepiej rozwiązać?

Pozdrawiam.
statek
Dzięki,
dokładnie takiego rozwiązania używam jak opisał Pilsner. Myślałem, że jest coś lepszego.

athei powiedz czy da się inaczej niż poprzez post przesłać jakąś informacje w czasie kliknięcia, ale tak aby nie było jej w adresie strony? Wiem, że można przerobić formularz: ukryte pole z informacją i przycisk submit ostylowany CSS tak aby wyglądał jak odnośnik. Ale to takie na około i jeszcze tyle kodu więcej trzeba mieć (zamiast <a href cały formularz). Może da się jakoś inaczej?

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.