<?php $this->view->title = "Rejestracja"; $register_form = new RegisterForm(); $register_form->setAction($this->baseUrl.'/user/rejestracja/'); $this->view->formResponse = ''; $this->view->register_form = $register_form; if ($this->getRequest()->isPost()) { $auth = Zend_Auth::getInstance(); $auth->clearIdentity(); if ($register_form->isValid($_POST)) { "username" => $this->_request->username, "md5_pass" => $haslo, "seed" => $seed, "email" => $this->_request->email, "rank" => 0, "activation" => $activation, ); $user = new user(); $user->insert($data); $this->view->activation = $activation; } else { $this->view->formResponse = 'Wystapil blad!'; $register_form->populate($_POST); } } ?>
czy do insert'a w takiej formie mogę brać wprost z $this->_request, czy lepiej wyciągać dane jakoś z formularza?
(ps. moje pierwsze kroki, jak ktoś ma sugestie, to bardzo proszę o podzielenie się nimi ze mną

No dobra, widzę, że nie pomożecie

z Zend_Form zrobiłem sobie formularz do rejestracji. Jak skonstruować validator taki, żeby sprawdzał czy podane hasło1 i hasło2 sa identyczne? Nie chodzi mi o kod, a raczej o filozofie zadziałania tego. Dodać do gadżetu hasło2 validator, który odczyta skądś wartość hasło1 i wywali błąd w razie niezgodności? a jeśli tak, to gdzie to hasło1 mogę przechować bezpiecznie, tak, żeby było dostępne z validatora dla hasło2? bo w moim mniemaniu zend_registry to ostateczność w tym momencie...