Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Wykres z wynikami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
henio
Zastanawiam się jak zaprogramować stworzenie wykresu miejsc w lidze, coś w rodzaju tego na pilkanozna.pl (np tutaj).

Mam w bazie danych tabelę, gdzie gromadzę wszystkie wyniki. Na jej podstawie tworzona jest tabela wyników. Jednak nie mam pomysłu, jak można by zrobić ów wykres i nie chodzi tu o samo generowanie obrazka, a stworzenie tablicy z miejscami każdej drużyny po każdej kolejce.

Tabela mecze
id
id_sezon
id_rozgrywki
id_gospodarz
id_gosc
data
wynik
kolejka
Spawnm
Mam pytanie-> co jest źle w tytule?
(Nadaj sensowny)
gcdreak
Zainteresuj się tym.

Podałeś link do strony na którą zajrzałem po napisaniu pierwszego postu i teraz nie wiem, czy chodzi ci o tą tabele, czy o ten wykres prezentujący drużyny w poszczególnych fazach turnieju.
henio
Cytat(gcdreak @ 17.07.2009, 21:04:00 ) *
Zainteresuj się tym.

Podałeś link do strony na którą zajrzałem po napisaniu pierwszego postu i teraz nie wiem, czy chodzi ci o tą tabele, czy o ten wykres prezentujący drużyny w poszczególnych fazach turnieju.

Nie chodzi mi też o samą bibliotekę GD, pisałem, że chodzi mi najpierw o stworzenie tablicy z danymi.

Chodzi mi o miejsce drużyny w tabeli po każdej kolejce, można to zobaczyć gdzieś z dołu na stronie, do której link dałem w poprzednim moim poście
gcdreak
Samą pozycje możesz poznać wyciągając dane z bazy z klauzulą ORDER BY, następnie ładujesz je do zwykłej tablicy i stosujesz array_search
henio
Mógłbyś coś więcej napisać, bo po twojej podpowiedzi wciąż jeszcze nie wiem jak można to rozwiązać. Przypominam, że w bazie przechowuję wyniki meczów.
gcdreak
Cytat(gcdreak @ 17.07.2009, 21:47:02 ) *
Samą pozycje możesz poznać wyciągając dane z bazy z klauzulą ORDER BY...

Dzięki temu będziesz miał posortowane drużyny według kolejności(np. najwięcej punktów)

Cytat(gcdreak @ 17.07.2009, 21:47:02 ) *
...następnie ładujesz je do zwykłej tablicy i stosujesz array_search

w tablicy kluczami będą liczby a wartościami nazwy drużyn lub identyfikatory(czy jak tam będziesz chciał sobie je rozpoznawać).
Array_search urzyjesz w celu odnalezienia pozycji danej drużyny.
Ta funkcja zwraca klucz do którygo będziesz musiał dodać 1(ponieważ numerowanie w tablicy zaczyna się od zera, a drużyna nie może być na zerowym miejscu).
Potem według własnego uznania pokażesz to na stronie.
henio
Cały czas mam wrażenie, że próbujesz mi powiedzieć jak należy stworzyć zwykłą tabelę. Może jakoś z powodu gorącego powietrza nie myślę właściwie, no ale...

Pozycja w tabeli Villarreal 2008/2009

Tutaj jest jeszcze jedna strona z takim wykresem, o jaki mnie chodzi. Znajduje się on pod nagłówkiem: Pozycja w tabeli Villarreal 2008/2009
gcdreak
To w takim razie musisz opracować skrypt który załaduje do tablicy miejsce drużyny w tabeli w danym dniu, a potem bawić się z gb.
skowron-line
http://pchart.sourceforge.net/
http://code.google.com/apis/chart/

Odradzam Ci samemu bawienie się w GD jest masa gotowców do których linki masz wyżej.
Zobacz w jakiej postaci tam trzeba przekazać dane do skryptu aby wygenerował odpowiedni wykres, google api jest dobre bo nie obciąża twojego serwera tylko zwraca Ci obrazek z wykresem który sobie wstawiasz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.