Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Brak polskich znaków w bazie danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Artu123
Witam !

Posiadałem przeglądarkę Firefox i program WebServ . Tworzyłem na localhoście różne strony itd.. i nie było żadnych problemów z bazą danych , ale Firefox coś zaczął szwankować więc zmieniłem na przeglądarke operę i teraz nie mam polskich znaków w bazie danych , dodam np. do bazy danych "coś tam" , a będzie pokazywało się "co? tam" . 

Czego może być to wina ? Przeglądarki na pewno nie zmienię .

Pozdrawiam smile.gif
wookieb
No żesz do cholery. LUDZIE nauczycię sie w końcu korzystać z wyszukiwarki??
Temat: MYSQL_Polskie_znaki
Artu123
Ale jak dodam przez http://localhost/phpmyadmin/index.php dane to też nie będzie polskich znaków ( w podglądzie w bazie danych i na stronie ) . 
wookieb
firefox -> widok -> zestaw znaków i zobaczy czy nie masz czasem ustalonego jednego. Spróbuj pozmieniać tą wartość.
Artu123
http://lkstecza.cal.pl/news.php

Z lewej strony w nawigacji nie ma polskich znaków no i dlaczego ? Każda treść , która jest pobierania z bazy danych nie ma polskich znaków , nigdy nie miałem takiego problemu , kilka osób instalowało CMS i to samo .
wookieb
A jakie masz kodowanie bazy? tabel, pól?

Zastosowałeś się do poradnika?
Artu123
Kod
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

To jest gotowy CMS i są dwie wersje :

PHP-Fusion v7.00.05 Core PL

PHP-Fusion v7.00.05 Core PL UTF-8

Obie instalowałem i to samo , co do poradnika to nie przystosowałem się do niego . Nigdy nie miałem problemu z tym , nawet na dysku mam zapisane kilka stron , które robiłem i teraz wchodzę i też nie ma polskich znaków , tak nagle nie ma polskich znaków na każdej mojej stronie w localhoscie ?
wookieb
czyli coś namieszałeś w ustawieniach mysql. Zmieniłeś stronę kodową i masz.
TO masz teraz czas i motywację by w końcu zastosować się do poradnika.
Artu123
No ale instalowałem CMS na całkiem nowym serwerze (link podałem w innym poście) i tam tez nie ma polskich znaków .  
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.