Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [sql] Jak za pomocą zapytania pobrać np;100 znaków
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
lagos
Potrzebuje pobrać 100 pierwszych znaków z kolumny opis
prosiłbym o pomoc
wookieb
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/str...function_substr
Prosiłbym o czytanie manuala.
vokiel
LEFT()
lagos
zastosowałem left lecz zwraca wynik z nazwa kolumny" LEFT(opis_obiektu , 100 ) "
A nie opis_obiektu
  1. SELECT LEFT (opis_obiektu, 100 ) , oferty.miasto, oferty.id_uzytkownika, uzytkownicy.login, oferty.id, oferty.email, oferty.telefon, oferty.nazwa_obiektu, obiekty_lista.rodzaj
  2. FROM oferty, uzytkownicy, obiekty_lista
  3. WHERE oferty.id_uzytkownika = uzytkownicy.id AND oferty.typ_dzialalnosci = obiekty_lista.id AND promowana =1 AND miasto = 'kraków'
skowron-line
Cytat(lagos @ 19.07.2009, 21:19:09 ) *
zastosowałem left lecz zwraca wynik z nazwa kolumny" LEFT(opis_obiektu , 100 ) "
A nie opis_obiektu
  1. SELECT LEFT (opis_obiektu, 100 ) , oferty.miasto, oferty.id_uzytkownika, uzytkownicy.login, oferty.id, oferty.email, oferty.telefon, oferty.nazwa_obiektu, obiekty_lista.rodzaj
  2. FROM oferty, uzytkownicy, obiekty_lista
  3. WHERE oferty.id_uzytkownika = uzytkownicy.id AND oferty.typ_dzialalnosci = obiekty_lista.id AND promowana =1 AND miasto = 'kraków'

Nie wiem o co Ci dokładnie chodzi ale może
  1. SELECT LEFT (opis_obiektu, 100 ) AS opis_obiektu ,
  2. oferty.miasto, oferty.id_uzytkownika, uzytkownicy.login, oferty.id, oferty.email, oferty.telefon, oferty.nazwa_obiektu, obiekty_lista.rodzaj
  3. FROM oferty, uzytkownicy, obiekty_lista
  4. WHERE oferty.id_uzytkownika = uzytkownicy.id AND oferty.typ_dzialalnosci = obiekty_lista.id AND promowana =1 AND miasto = 'kraków'

Ale tak jak mówiłem niewiem czy to o to chodzi.
lagos
Dzięki właśnie o to chodziło
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.