Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Call to undefined function str_getcsv() - dlaczego?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jolam
Mam zainstaloane PHP i wszystkie rozszerzenia, PEAR też. Ale funkcja str_getcsv() nie działa, jakby jej nie było. dlaczego? Co powinnam zrobić?
nospor
Cytat
Co powinnam zrobić?

Moze to co najprostrze? Zajrzec do manuala i przeczytac od ktorej wersji php ta funkcja jest dostepna?
http://pl.php.net/manual/pl/function.str-getcsv.php

Jak nie bedziesz mogla zmienic wersji php to przeczytaj komentarze pod tym linkiem. Masz tam zamiennik. A na przyszlosc prosze o odrobine większą samodzielnosc
jolam
Faktycznie zainstalowałam tylko wersje 5,2,5 a nie 5,3. Będę musiała zatem użyć fgetcsv, tylko nie wiem jak przewinąć wskaźnik pliku do następnej linijki?
nospor
Cytat
tylko nie wiem jak przewinąć wskaźnik pliku do następnej linijki
kurcze... dostalas linka, juz wiesz ze jest manual wiec do jasnej ciasnej korzystaj z niego.
http://pl.php.net/manual/pl/function.fgetcsv.php

poza tym napisalem ci w poprzednim poscie:
Cytat
Jak nie bedziesz mogla zmienic wersji php to przeczytaj komentarze pod tym linkiem. Masz tam zamiennik.
jolam
nospor nie denerwuj się na mnie, proszę sadsmiley02.gif

Ja korzystam z manuala tylko nie zawsze skutecznie, ale już sobie poradziłam.
Teraz mam inny kłopot i w manualu nie ma jego rozwiązania. Mam plik csv:
różnice między kolumną A i kolumną B;;
;kolumna A;kolumna B
różnica;a1;b1
różnica2;a2;b2
różnica3;a3;b3

i jak importuje taki plik, to w pierwszym wierszu mam dwa średniki na końcu, a w drugim jeden na początku. W kolejnych wierszach otrzymałam średnik między kolumnami. Podpowiesz mi co popsułam?
nospor
Cytat
nospor nie denerwuj się na mnie
nie denerwuję sie na ciebie. Jedynie "troche podwyzszonym" tonem staram ci sie dac do zrozumienia, ze w manuala masz wszystko ladnie opisane na temat problemow, ktore tutaj zadalas i byś najpierw tam szukala pomocy smile.gif Mam nadzieje ze juz to ustalilismy i nie bedziemy sie juz o to bili winksmiley.jpg

Cytat
Podpowiesz mi co popsułam
hmmm... chyba nie zalapalem. jak importujesz? To w pliku tego nie ma a w imporcie jest?
jolam
Ale ja głupia jestem sad.gif używam excela a on zamiast przecinka wstawia średnik. Już sobie poradziłam. Teraz zmagam się z innym tematem
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=126045&hl=

Nospor czy znasz jakiś program, którym mogłabym pozamieniać wile nazw plików i rozszerzeń? Tak, że wyszukuje w podkatalogu pliki o odpowiedniej nazwie i rozszerzeniu i potem je zamieniam, tak według wzorców.

Nospor a ta wersja PHP5.3 jest już stabilna i normalnie można jej używać?
Fifi209
Cytat(jolam @ 20.07.2009, 12:51:59 ) *
Nospor czy znasz jakiś program, którym mogłabym pozamieniać wile nazw plików i rozszerzeń? Tak, że wyszukuje w podkatalogu pliki o odpowiedniej nazwie i rozszerzeniu i potem je zamieniam, tak według wzorców.

Total Commander
erix
Cytat
Tak, że wyszukuje w podkatalogu pliki o odpowiedniej nazwie i rozszerzeniu i potem je zamieniam, tak według wzorców.

Tego jest sporo, ale coś takiego ma np. Total Commander.

Cytat
Nospor a ta wersja PHP5.3 jest już stabilna i normalnie można jej używać?

A co jest na php.net napisane...?
jolam
Mam totalcommandera7 i jest w nim opcja zmiany wielokrotnej, ale nie chce ona działac na podkatalogach i plikach w nich zawartych sad.gif
Fifi209
Cytat(jolam @ 20.07.2009, 13:41:04 ) *
Mam totalcommandera7 i jest w nim opcja zmiany wielokrotnej, ale nie chce ona działac na podkatalogach i plikach w nich zawartych sad.gif

Bo działa w danym katalogu, ale to chyba nie problem poświęcić kilka minut więcej?
erix
Eee - przecież można wykonać wyszukiwanie, wypisać wyniki do panela, CTRL+Num+ i jazda. :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.