Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Dziwne zachowanie przeglądarki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Skie
Witam,
Mam pewien problem z Google Chrome 2 i Safari 3 (problem z silnikiem JS bo mają albo taki sam, albo działający bardzo podobnie - nie wiem dokładnie).

Otóż na jednej z podstron serwisu (strona w dużej mierze oparta na JS) nie wykonuje się kod JS odpowiedzialny za przeładowywanie treści pewnego DIV'a ze względu na wybrane opcje w <select></select>

Problem jest o tyle dziwny, bo:
- przeglądarka w ogóle nie reaguje na jakiekolwiek zmiany
- zastąpienie funkcji formularza prostą funkcją alert('test') nic nie daje - tej komendy przeglądarka też nie wykonuje
- na FireFox 3 i Opera 9.5 wszystko śmiga bez problemu
- gdy w Google Chrome wpisuje wywołanie tej funkcji, która się nie wykonuje w konsoli JavaScript to wtedy działa bez problemu
- wszystkie linki w serwisie działają na zasadzie AJAX'a - po wczytaniu trefnej podstrony, nadal można chodzić po serwisie, czyli JS się nie zacina przy wywoływaniu tej podstrony
- formularze są w całym serwisie obsługiwane tak samo - nie działa jedynie ten jeden formularz

Czy mieliście kiedyś podobny błąd?
kamil4u
Pokaż kod
wookieb
A konsolę błędów sprawdził? Najlpeiej zapoda link do strony to będzie widac odrazu co się dzieje.
Skie
Google Chrome żadnych błędów na stronie mi nie zwraca, tak samo jak FireBug w FireFox'ie
Nie mogę podać linka do strony, gdyż nie jest ona w internecie lecz na localhoście.

Podanie kodu też nic nie da, bo tak jak mówiłem, sama funkcja wywoływana przez konsolę JS działa dobrze, a wątpię byście chcieli przeglądać kilka tysięcy linii kodu JS (cały JS na stronie).

Chciałbym się dowiedzieć czy ktokolwiek na tym forum miał podobny problem z Chrome/Safari.
kamil4u
Pokaż kod jak-w którym miejscu ją wywołujesz smile.gif,a nie samą funkcję
Skie
w HTMLu tak jest wywoływana:

1. <form name=nazwa onChange="funkcja();">
  2. ... dalsza część strony ...
  3. </form>

A przykład z alert'em, który także nie zadziałał, sprawdzałem dodając po <form></form> na samym końcu kodu:

Kod
<script>alert('test');</script>

EDIT:

Wybaczcie, że odświeżam ten temat, ale ten cały Chrome nie daje mi spokoju.
Wszystkie nowe funkcje, które teraz dopisuje do kodu strony, Chrome po prostu olewa.
Po kilkakrotnym "skasowaniu" pamięci podręcznej Chrome'a (cała pamięć), i wywołaniu funkcji JS w konsoli JS, nagle ni stąd ni zowąd, niektóre z funkcji JS, na które przedtem Chrome nie reagował - zaczęły działać, a inne nadal Chrome olewa.

Czy na tej przeglądarce (której tak strasznie nie lubię od kiedy tylko wyszła), istnieją jakieś systemy zabezpieczeń w JS przed zbyt dużą ilością kodu na stronie czy coś w ten deseń? (pliki JS są już dosyć długie).
I jak sobie z tym poradzić? Kasować pamięć podręczną aż wszystkie funkcje zaczną normalnie działać? o_O
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.