Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Czas życia sesij
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patryczakowy
Czy istnieje jakiś sposób na przedłużenie życia sesji żeby użytkownika nie wylogowywało po 30 minutach?
Ciasteczka nie wchodzą w grę.
kielich
mozesz ustawic w konfiguracji serwera php.ini tongue.gif
skowron-line
Kod
ini_get('session.gc_maxlifetime');

i analogicznie
Kod
ini_set('session.gc_maxlifetime', '4000');
erix
Cytat
Ciasteczka nie wchodzą w grę.
  1. w PHP ini (hint: garbage collector)
  2. bez ciastek? ohmy.gif trochę masochizm, jeśli chodzi o bezpieczeństwo...
patryczakowy
Cytat(erix @ 20.07.2009, 16:22:02 ) *
  1. bez ciastek? ohmy.gif trochę masochizm, jeśli chodzi o bezpieczeństwo...

A czemu skoro wtedy w ciastku mam zapisany hasch d3761aa4fa080fdafb38d336260a8558 i co z takiego haschu można wywnioskować?
erix
Ktoś komuś przekaże linka z SID-em i co wtedy? Jest przyklejony temat o bezpieczeństwie sesji, poczytaj.
patryczakowy
nie no tylko to ? poczytam w wolnej chwili, myślałem już że coś poważnego smile.gif Wracając do czasu życia rok przejdzie będzie to miało jakiś wpływ na wydajność . Bo w końcu wszystkie sesje przez rok będą trzymane na serwerze? i rozumie że to oni dać przed session_start()?

A i jeszcze jedno pytanie musze to dać na początku każdego pliku czy tylko podczas inicjowania sesji
erix
Nie tylko, ale AŻ to.

Cytat
Wracając do czasu życia rok przejdzie będzie to miało jakiś wpływ na wydajność . Bo w końcu wszystkie sesje przez rok będą trzymane na serwerze? i rozumie że to oni dać przed session_start()?

Zależy od handlera. Jeśli domyślny - po jakimś czasie katalog się zapcha i zwolni.

Cytat
A i jeszcze jedno pytanie musze to dać na początku każdego pliku czy tylko podczas inicjowania sesji

Jeśli masz możliwość edycji pliku php.ini, to do niego wrzucasz.
patryczakowy
Cytat(erix @ 20.07.2009, 17:57:06 ) *
Nie tylko, ale AŻ to.

Mówię tylko bo sesja nie jest przekazywana z url tylko zapisywana w ciastku także trza było by ciastko ukraść czyli efekt taki sam jak stosowanie coocies
Właśnie nie mam możliwości grzebania w php.ini i dlatego się pytam czy wystarczy raz czy wszędzie?
erix
Cytat
Właśnie nie mam możliwości grzebania w php.ini i dlatego się pytam czy wystarczy raz czy wszędzie?

Wszędzie, gdzie startujesz sesję. Ale jeśli korzystasz z jakiegoś bootstrapa, to wrzucasz do niego i z głowy. [;

Możesz jeszcze przez htaccess, ale jak - manual.
patryczakowy
A w przypadku korzystania z sesji mogę zrobić coś w rodzaju "zapamiętaj mnie"? W ciastku to jest proste a tu?
erix
Bez ciastka nie dasz rady.
Fifi209
Sesje trzymane przez rok? W dodatku bez ciastek? Użytkownik po zamknięciu przeglądarki i otworzeniu strony na nowo dostanie nowy sid...

Musiałbyś stworzyć jakiegoś unikalnego session handlera.
erix
Ale tak, czy tak - jest to niemożliwe bez ciastek.

Chyba że userowi będziesz dawał jakiś kod do wklepania za każdym razem, ale z wygodą to ma niewiele wspólnego. Prócz SID-a nie ma unikalnych danych do zweryfikowania użyszkodnika.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.