golaod
21.07.2009, 09:58:46
Jak w temacie. Zastanawiam się nad wyższością jednego nad drugim. Gdzie tak naprawdę są te różnice oprócz sposobu zapisywania takiego pliku. Czy łatwiej manipulować takimi danymi podczas restore'a. Osobiście sądzę, że z binarnych trudniej wyjąć tylko dane które nas interesują np. połowę backupu lub tylko połowę jakieś tabelki. Trudniej pewnie też z konkatenacją np. nowszych danych z tymi z backupa.
Proszę o wypowiedzi, ponieważ jest mi to bardzo potrzebne, a jakoś ciężko na wujku google było mi to znaleźć.
erix
21.07.2009, 10:13:49
No to sobie przecież odpowiedziałeś. :]
Korzyści kopii binarnych są zgoła inne: znacznie krótszy czas tworzenia/przywracania oraz mniejsza ilość zajmowanego miejsca. Nie jestem pewien, ale podejrzewam, że w binarnych również są trzymane przeliczone indeksy, co w przypadku zrzutu do czystego tekstu nie jest możliwe.
Backupy binarne przydają się raczej do czasowych/zaplanowanych kopii, gdzie potrzebna jest po prostu całość.
golaod
21.07.2009, 10:15:02
Czyli tak zwany full restore w przypadku gdy wszystko padło, tygrys zjadł dysk itd ? W innym wypadku staje się tylko utrudnieniem ? (lub dodatkowym nakładem pracy)
erix
21.07.2009, 10:17:45
Właśnie. [;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.