Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][MYSQL]inetpub
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
johnyjj2
Witam!

Mam zainstalowany serwer (trochę nieoptymalny system operacyjny na serwerze, Windows XP Professional) z IIS-em, PHP, MySQL.
I teraz moje pytania są takie: Gdybym chciał wrzucić np. jakiś skrypt, żeby działał na tym serwerze to 1) do jakiego katalogu go wrzucić, 2) jakie opcje konfiguracyjne i gdzie trzeba by zmienić? (W katalogu Inetpub mam: "aaa", "AdminScripts", "iissamples", "mailroot", "Scripts", "wwwroot").

Analogiczne pytanie odnośnie strony internetowej. Mam stronkę przygotowaną w wersji off-line, mam serwer i mam wykupiony adres domeny. Jak połączyć te trzy rzeczy ze sobą (a dokładniej - żeby pod danym adresem domeny była widoczna właściwa strona www i uruchamiał się ten co trzeba index.htm - bo przecież może być dużo różnych stron na serwerze) :-)?

Pozdrawiam!
Pawel_W
napewno nie masz tam takiego katalogu jak httpd?

EDIT: jeżeli nie to zapewnie wwwroot
erix
A wiesz, co to IIS...? dry.gif

Kod
wwwroot

Cytat
(a dokładniej - żeby pod danym adresem domeny była widoczna właściwa strona www i uruchamiał się ten co trzeba index.htm - bo przecież może być dużo różnych stron na serwerze) :-)?

Przekierowujesz na DNS-ach domenę na adres IP serwera, a na nim dodajesz nowego hosta.
johnyjj2
Witam!

===================================
1. ŁĄCZENIE ADRESU DOMENY ZE STRONĄ
===================================

Ponawiam swoje poprzednie pytanie:

Cytat(johnyjj2 @ 22.07.2009, 12:58:05 ) *
Analogiczne pytanie odnośnie strony internetowej. Mam stronkę przygotowaną w wersji off-line, mam serwer i mam wykupiony adres domeny. Jak połączyć te trzy rzeczy ze sobą (a dokładniej - żeby pod danym adresem domeny była widoczna właściwa strona www i uruchamiał się ten co trzeba index.htm - bo przecież może być dużo różnych stron na serwerze) :-)?

Edited: Nie zauważyłem Twojego posta, Erix :-).

Cytat(erix @ 22.07.2009, 14:02:53 ) *
Przekierowujesz na DNS-ach domenę na adres IP serwera, a na nim dodajesz nowego hosta.

No i właśnie w tym rzecz, że nie wiem jak to właśnie zrobić sad.gif. Korzystam z Netii, oni mają swoje trzy adresy DNS (jeden główny i dwa redundantne).

A dokładniej to mam dwa bardzo różne, choć podobne, problemy:
1) Jak na tym moim serwerze miałbym to zrobić? Wgrywam katalog ze stronką do wwwroot, w katalogu tym jest plik index.php. Mam wykupioną domenę. I jak dalej zrobić to przekierowanie DNS-ów?
2) Mam stronkę gotową w wersji offline. Zamierzam wykupić adres np. nazwa-firmy.opole.pl. Mam też zamiar założyć darmowe konto na home.pl (chyba, że polecasz coś innego?). Na to darmowe konto z panelu administratora wrzucam dotychczas off-line'ową wersję strony na serwer. I znów to samo pytanie - jak dalej z tymi DNS-ami?

-------------------------

============
2. PHP & IIS
============

Zrobiłem tak, że do katalogu F:\Inetpub\wwwroot wrzuciłem plik test.php.
Kod
<?php
echo "1";
?>

Widzi ten plik z domyślną ikonką koło nazwy pliku, czyli innymi słowy Windows XP Professional nie rozpoznaje plików z rozszerzeniem php.

Wchodzę na serwerze w http://localhost/. Wciskam LPM (lewym przyciskiem myszy) plik test.php i widzę okienko "File Download", czyli wykonać go nie chce. Gdy wciskam plik help.gif, to spokojnie uruchamia obrazek.

Zrobiłem też tak, że skopiowałem do F:\Inetpub\wwwroot katalog "nowy_kat", a w nim kompletna witryna, tj. katalogi "public", "system", "tmp", "uploads" oraz pliki "mniejsza_z_tym_jak_sie_nazywa.sql" i "index.php".
Wchodzę więc w http://localhost/ na serwerze w IE i wciskam "nowy_kat". Z prawej strony w kolumnie "Type" znajduje się "Directory", więc powinno być OK. Niestety, po wciśnięciu "nowy_kat" sytuacja analogiczna, jak przedtem - "File Download". Czyli on sam nie wie, czy jest to katalog czy plik <lol>.

No to zrobiłem tak, że poszukałem na temat "iis php" i próbowałem postąpić według tego, co znalazłem. Otworzyłem i przeczytałem mniej więcej zawartość pliku F:\Program Files\PHP\install.txt. Sprawdziłem, że w zmienne TEMP (Mój Komputer -> Właściwości -> trzecia zakładka od lewej z dołu -> Zmienne systemowe) są raczej dobrze skonfigurowane. Wziąłem więc i zmieniłem w pliku F:\Program Files\PHP\php.ini zmienną "doc_root =". Teraz ma ona wartość "doc_root = F:\Inetpub\wwwroot". Zobaczyłem, że w katalogu C:\Windows nie ma pliku php.ini, więc skopiowałem tam ten plik. Innymi słowy w katalogu Windowsów znajduje się zmodyfikowany php.ini, zaś w katalogu php niezmodyfikowany php.ini. (Może powinienem w nawiasy wziąć adres katalogu i skopiować w oba miejsca plik zmodyfikowany?).

Rzuciłem też okiem w Panelu Sterowania w "Administrative Tools" -> "Internet Information Services" i stworzyłem nowy katalog wirtualny w ten sposób "New" -> "Virtual Directory" -> "[nazwa-tego-katalogu-który-skopiowałem-(z-plikiem-index.php)]" w następującym miejscu w liście po lewej "[tu-jest-nazwa-mojego-serwera (local computer)" -> "Default Web Site (Stopped)". (Pomyślałem, że dla "Default Web Site" nie powinno być "Stopped" i wystarczy, że wcisnę "Start". Niestety - "Unexpected error 0x8ffe2740 occured").

Komputer następnie przerestartowałem i lipa, dalej próbuje mi ściągnąć w http://localhost/ zarówno test.php, jak i ten katalog.

Pozdrawiam :-)!
erix
Powiedz lepiej, czy Ty nie masz jakiegoś projektu do zrobienia/zaliczenia? snitch.gif
johnyjj2
Otóż tak - co do mojego pierwszego pytania to kumpel zakłada w Opolu firmę, chce wykupić domenę i żebym mu zrobił stronę. Trochę CSS, XML i JS znam.

Natomiast co do drugiego to zacząłem praktyki w firmie, jestem dopiero po drugim roku, no i tak jakoś wygląda na to, że znajomość pewnych zagadnień matematyki wyższej raczej mi nie pomaga w konfigurowaniu serwera. Zaproponowałem w firmie, że zainstaluję LAMP-a na Debianie, ale oni chcieli, żeby zrobić to na Windows XP Professional i z tego właśnie powodu - przynajmniej z mojego punktu widzenia - jest cała masa problemów. Według ich wytycznych zainstalowałem IIS, PHP, MySQL i KF Web Server. Osoba odpowiedzialna za sprawy techniczne doinstalowała jeszcze TYPSoft FTP Server i GuildFTPd FTP Daemon. (Nie znam w ogóle ani tego KF Web Servera, jak i tych dwóch FTP-owych programów). Potem jeszcze ktoś inny chciał postawić gotową stronę (w dużej mierze przygotowaną w php, w tym z index.php zamiast index.html), ale pojawiły się problemy tak jak te opisane w moim poprzednim poście. No to wyłączył IIS-a i chyba też tego KF Web Servera - choć nie sprawdzałem, czy na stałe w konfiguracji, czy tylko tymczasowo wyrzucił z RAM-u. No i zainstalował Apache'a i jeszcze parę innych rzeczy, m.in. na pulpit wrzucił jakiś duży plik z rozszerzeniem sql, dotyczący bodajże tej witryny, którą chciał wgrać. Niestety, dalej zadziałać to wszystko nie chce :-/.

Pozdrawiam :-)!
erix
Cytat
m.in. na pulpit wrzucił jakiś duży plik z rozszerzeniem sql, dotyczący bodajże tej witryny, którą chciał wgrać

ohmy.gif

Tak spytam, dlaczego się pchasz w coś takiego nie mając podstaw...?

Cytat
no i tak jakoś wygląda na to, że znajomość pewnych zagadnień matematyki wyższej raczej mi nie pomaga w konfigurowaniu serwera.

I zapewniam Cię, że nie pomoże.
johnyjj2
Cytat(erix @ 23.07.2009, 12:49:49 ) *
Tak spytam, dlaczego się pchasz w coś takiego nie mając podstaw...?

A dlaczego świadczy o nieznajomości podstaw? Raczej świadczy o tym, że koleś sam nie wiedział, gdzie trzeba wrzucić pliki, skoro serwer został skonfigurowany w taki dziwny sposób, że jest na nim Apache, KF Web Server i IIS, czyli niektóre usługi się dublują. I zostawił sobie wgranie witryny na później, po deinstalacji tego, co nie potrzebne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.