Witam. Zastanawia mnie ostatnio, czy dało by radę zrobić skrypt, który po wpisaniu tekstu, wyświetlał string, w którym pomieszane są litery w wyrazie, ale zostaje pierwsza i osttania litera.
Jeżeli jest wyraz dwu i trzy literowy to bez zmian, ale jak już 4literowy i więcej to miesza litery w wyrazie bez pierwszej i ostatniej.
Bardzo mnie to ciekawi. Na początek strlen() liczy ile znaków, a potem ?
Liczę na jakieś pomysły w PHP
pyro
22.07.2009, 21:54:50
strlen + str_shuffle + podstawy PHP, więcej nie będzie Ci potrzebne
bialko0019
22.07.2009, 23:59:23
Acha, nie słyszałem o funckji str_shuffle Dziękuję Tylko właśnie nie wiem, jak zostawić tą pierwszą i ostatnią literę bez zmian. Myślałem zeby policzyć, że jeśli wyraz ma więcej niż 3 litery w wyrazie, to liczy ile ma dokładnie, i zaczyna mieszać licząc od drugiej litery do przedosttaniej włącznie... No tak, ale jak to na kod przełożyć ? Podpowiedział byś jeszcze ?
pyro
23.07.2009, 07:47:08
jeżeli strlen zwraca liczbę większą od 3, wycinasz pierwszą i ostatnia literę i mieszasz resztę, po przemieszaniu łączysz (pierwsza litera + przemieszany tekst + ostatnia litera).
Teraz ten pseudoalgorytm przerób na kod.
sowiq
23.07.2009, 08:37:07
Cytat(bialko0019 @ 23.07.2009, 00:59:23 )
Myślałem zeby policzyć, że jeśli wyraz ma więcej niż 3 litery w wyrazie, to liczy ile ma dokładnie
Dobry pomysł. Ale żeby wiedzieć, że dany ciąg ma więcej niż 3 znaki... najpierw musisz je dokładnie policzyć :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.