Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Po update do PHP 5.3 nie działa PDO i phpMyAdmin
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
gcdreak
Witam!
Kilka dni temu instalowałem coś do php5 i ku mojemu zadowoleniu automatycznie sie PHP zaktualizował do wersji 5.3.
Niestety po jakimś czasie moja radość znacznie się zmniejszyła, gdyż nie mogłem używać phpMyAdmin-a. Nie była to tragedia więc dałem sobie spokój, gdy nie mogłem znaleść rozwiązania problemu. Dzisiaj jednak chciałem się połączyć z mySQL za pomocą PDO i ciągle wywala:
Kod
<pre class="alt2" dir="ltr" style="border: 1px solid; margin: 0px; padding: 6px; overflow: auto; width: 960px; height: 82px; text-align: left;">Warning: PDO::__construct() [pdo.--construct]: [2002] No such file or directory (trying to connect via unix:///tmp/mysql.sock)
...

SQLSTATE[HY000] [2002] No such file or directory</pre>

Kiedy chcę zainstalować phpMyAdmin-a to wywala:
Kod
phpmyadmin: Wymaga: php5-mcrypt ale nie zostanie zainstalowany

jeśli natomiast chcę zainstalować php5-mcrypt:
Kod
php5-mcrypt: Wymaga: libltdl3 (>= 1.5.2-2) ale nie da się go zainstalować

Używam Ubuntu.
Jak mogę to naprawić?
Crozin
Chcesz się łączyć przez /tmp/mysql.sock który nie istnieje - trudno się tego nie domyślić po "No such file or directory"?
"nie da się go zainstalować"... ale dlaczego to już nam nie powiesz?
Zyx
Masz wszystko podane, jak na tacy. Niekatualna biblioteka systemowa i próba odwołania do nieistniejącego socketu. W jakim trybie pracuje Twój MySQL? TCP czy sockety?
gcdreak
A jak to mogę sprawdzić?

Już wiem. Pracuje jako socket.
Jaka jest różnica? Teraz, żeby PDO działało to muszę pisać 127.0.0.1 zamiast localhost. Jak mogę to zmienić? Wszystkie moje sprzypty mają 'localhost' :/
erix
A nic Ci w pliku hosts nie grzebało? tongue.gif
gcdreak
Nie, w /etc/hosts wszystko jest ok
erix
Ok, to znaczy?
gcdreak
Zawartość /etc/hosts:
Kod
127.0.0.1    localhost
127.0.1.1    drealine

# The following lines are desirable for IPv6 capable hosts
::1     ip6-localhost ip6-loopback
fe00::0 ip6-localnet
ff00::0 ip6-mcastprefix
ff02::1 ip6-allnodes
ff02::2 ip6-allrouters
ff02::3 ip6-allhosts
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.