Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][JavaScript][SQL]Aktualizacja bez przeładowania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ziola
Czy jest możliwość mając pole tekstowe w formularzu, po jego wypełnieniu i kliknięciu przycisku żeby wyciągnąć z bazy rekord pasujący do tego co się wpisało i bez przeładowywania całej strony umieścić wynik na stronie, w innym polu formularza?
Tzn. mam formularz z kilkoma polami tekstowymi. W pierwszym podaje jakiś numer id, po tym numerze szukam w bazie pasującego rekordu i szczególne pola tego rekordu wrzucam jako wartości do pozostałych pól formularza ale nie przeładowując całej strony?
Potrzebne mi to do sprawdzania czy w bazie są aktualne dane i w razie czego uaktualniania, ale bez zmuszania użytkownika do kopiowania zwróconych wartości do formularza, tylko ewentualnie do poprawek literówek.
Czyli coś takiego:
  1. <form ...>
  2. <input type="text" name="id"> <!-- to pole uzupełnia user -->
  3. <input type="text" name="name"> <!-- to jest uzupełniane z bazy -->
  4. <input type="text" name="val"> <!-- to jest uzupełniane z bazy -->
  5. <input type="text" name="size"> <!-- to jest uzupełniane z bazy -->
  6. <input type="submit" name="getData" value="Szukaj przedmiotu">
  7. <input type="submit" name="update" value="Aktualizuj">
  8. </form>

I teraz proszę o pomoc jak to dopracować żeby działało wedle założeń.
Sky_walker
Bez przeładowania strony to tylko AJAX - a to już nie jest takie proste winksmiley.jpg
ziola
Cytat(Sky_walker @ 31.07.2009, 16:03:27 ) *
Bez przeładowania strony to tylko AJAX - a to już nie jest takie proste winksmiley.jpg

Tak właśnie podejrzewałem, ale że nie znam AJAXa na tyle dobrze żeby się podjąć czegoś takiego, to będą musieli poczekać na przeładowanie strony.
Dzięki.
Sky_walker
nie ma za co smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.