Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] System tagów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zwariowany
tabela_tagow (id, tag)
tabela_laczaca (id, id_art, id_tagu)
Ktoś mi w ten sposób poradził by zrobić system tagów. Uważam, że to dobry pomysł. Tylko teraz jeden mały problem jest. Wiem jak wyświetlić to na stronie z danym artykułem. Ale jak wyświetlić na stronie głównej? Owszem da się pętla odczytująca artykuły, a w tej pętli następna pętla odczytująca tagi. Ale czy to naprawdę jedyne rozwiązanie? Nie ma wydajniejszego? BO to przecież jak będzie 10 artykułów i każdy po 10 tagów to będzie to aż 100 zapytań!
nospor
no ale wiesz, ze zapytanie może skladać się z łączen? np. left join
?
Zwariowany
tak ale wówczas tytuł artykułu pojawi się od razu wszędzie.
nospor
no i poto miedzy krzeslem a komputerem jest czlowiek, by to pogrupowac a nie wyswietlac bez myslnie smile.gif
Zapytanie ci bedzie zwracac powtarzajace sie dane, gdy bedziesz mial wiele tagow do jednego arta. To normalne. Ale to ty to musisz pogrupowac. Mozesz to zrobic recznie na etapie pobierania rekordow z bazy, lub mozesz juz na etapie zapytanie przy pomocy group by i group_concat pogrupowac tagi by ci sie na wyniku rekordy nie mnozyly
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/gro...on_group-concat
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.