Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Funkcja mail() i wp.pl
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kosma
Od kilku godzin szukam rozwiązania i nic nie znalazłem. A problem w tym, że nie dochodzą maile na wp.pl i być może problem tyczy się też innych darmowych serwerów pocztowych ale tego już nie sprawdzałem. Nie mniej na komercyjne adresy mail dochodzi, na darmowy (wp.pl) już nie. Jak poradzić sobie z tym problemem?
Pawel_W
sprawdzałeś folder spam?
kosma
Sprawdzałem i pustka. Celowo założyłem na wp kilka kont i cisza, na platnym serwerze poczta jest, a na wp nie ma sciana.gif
Pawel_W
no a mail() nie zwraca żadnego błędu?

włącz error_reporting i sprawdź jeszcze raz
wookieb
1) Poczta do wp dochodzi czasem baaardzo wolno.
2) Jak dojdzie po jakims (czasem dość długim czasie) sprawdź w której skrzynce wylądowało.
3) Jak ci się znudzi "badanie" to użyj phpmailera.
kosma
Nie znam funkcji error_reporting, nie mniej po umieszczeniu poniższego w pliku nic nie wyświetla - czysto.

Kod
ini_set( 'display_errors', 'On' );
error_reporting( E_ALL );

Minęło ok 6 godz odkąd walczę z tym problemem i nie wiem czy jest sens czekać dłużej czy też szukać rozwiązania problemu?
Phpmailera póki co nie mam możliwości sprawdzić, gdyż administrator zniknął i nie odpowiada na maile a widzę że wywala błedy
Cytat
Warning: putenv() has been disabled for security reasons

Dodam jeszcze że z serwera korzystam od kilku dni i jest on jednym z tych które oferuje się na sprzedaż na allegro za niską cenę.
Nie mniej w nawiązaniu do mego problemu - na płatną pocztę mail dochodzi, na wp.pl już nie.

W międzyczasie założyłem konto na gazeta.pl i na onecie, efekt taki że na gazeta.pl mail doszedł natychmiast, na onecie jeszcze go nie widać, czyli to samo co z wp.pl.
Zaczekam do jutra skoro 7 godz na dostarczenie maila to mało ale...coś mi sięwydaje że i tak nie dojdzie a problem w czymś innym.
Tylko w czym i jak go rozwiązać?
patryczakowy
a wszystkie nagłówki masz poprawne ? spróbuj adres z którego wysyłasz dodać do białej listy na wp i zobaczysz wtedy czy poczta cię blokuje czy może serwer nie wypuszcza maila jak mi wp przestało przepuszczać maile to wracały one do mnie z wiadomością że jest to spam
kosma
Serwer wypuszcza maila ponieważ na gazeta.pl i na inne dochodzi, do białej listy nie ma sensu dodawać gdyż nic to nie da skoro mail ma być wysyłany z formularza rejestracyjnego. Do testów wysyłam pustego maila funkcją:
Kod
mail('do@wp.pl', 'a', 'a');

jak i:
Kod
$z="moj@mail";
$do='docelowy@wp.pl';
$temat="temat";
$wiadomosc="test";
mail($do, $temat, $wiadomosc, "MIME-Version: 1.0\r\nContent-type: text/html; charset=iso-8859-2\r\n From: $z\r\n");
Andaramuxo
Był już taki temat, że na wp.pl przez funkcję mail() nie dochodzi, może poszukaj?
kosma
Szukam od godz 15-tej i wiem że problem występuje, jednak nie znalazłem rozwiązania.
mrok
wp.pl ma jakiś cudowny mechanizm zabezpieczający przed wyłudzeniami (nie pamietam nazwy). Żeby działało najlepiej wysłac maila przez jakąś fizycznie istniejąca skrzynkę. W mail() wstaw sobie nagłowek replay-to i zobacz jaki Ci błąd przyjdzie, tam też jest nazwa tegoż cudownego mechanizmu.
kosma
W tym sęk, że już kilka godzin czekam na odpowiedź na replay (na kilka kont) i cisza.
patryczakowy
Cytat(Andaramuxo @ 4.08.2009, 23:07:12 ) *
Był już taki temat, że na wp.pl przez funkcję mail() nie dochodzi, może poszukaj?

jakoś mi dochodzą
kosma
No i zimna dupa kochani sadsmiley02.gif
Na wp.pl i onet.pl nic nie doszło, nie ma też żadnej zwrotki dlaczego tak się stało.
Jeszcze wczoraj jak już w braku nadziei czekałem, znalazłem w necie taki kod:
Kod
<?php
$do  = "adresat@interia.pl";
#$do  = "adresat@poczta.onet.pl";

$temat = '=?ISO-8859-2?Q?ĄĆĘŁŃÓŚŹŻąćęłńóśźż?=';
$tresc = 'ąćęłńóśźżĄĆĘŁŃÓŚŹŻ';

$wiadomosc = '<html><head><title>'.$temat.'</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
</head><body>'.nl2br($tresc).'</body></html>';

$od = 'xxx@mail.com';

$mailheaders  = "From: mk<$od>\n";
$mailheaders .= "Reply-To: $od\n";
$mailheaders .= "Return-Path: $od\n";
$mailheaders .= "X-Mailer: HandMade\n";
$mailheaders .= "MIME-Version: 1.0\n";
$mailheaders .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2\n";

echo mail($do, $temat, $wiadomosc, $mailheaders);
?>

który miał pomóc rozwiązać problem lecz niestety nie pomógł.
Dajcie proszę jakąś wskazówkę co tu zrobić?
viking
http://www.google.pl/search?q=sendmail+spf
kosma
Udało mi się dzisiaj otworzyć Webmail w DirectAdminie i czekało tam na mnie ok 30 zwrotek z komunikatem błędu w treści:
Cytat
host mx.wp.pl [212.77.101.4]: 554 sorry, refused mailfrom because return MX does not exist

Zgłaszałem wcześniej problem administratorowi i dostałem informację, że do polowy sierpnia go nie będzie, tak że muszę czekać aż wróci, choć jak był to też jakby go nie było :-(
Nie potrzebnie straciłem tyle czasu na próby.
Ślicznie dziękuję za okazaną pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.