Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Sprawdzanie poprawności logowania
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Gribo
Witam
Istnieje jakiś łatwy,szybki sposób by utworzyć panel logowania oraz np. panel zmiany hasła. Chodzi mi właściwie o walidacje takiego formularza? Czy istnieje taki validator który sprawdza poprawność loginu i hasła i zwraca true/false ? Czy niestety trzeba napisać samemu taki validator ?
-=Peter=-
Nie ma, trzeba samemu napisać.
Gribo
A może ktoś z was już to pisał i podzielił by się kodem ?
destroyerr
Ciężko cokolwiek Tobie doradzić czy też napisać nie mając żadnej wiedzy o tym jak wygląda Twój model użytkownika.
Jakbyś napisał to bez symfony? Pobrałbyś z bazy użytkownika o danej nazwie i sprawdził czy hasło jest takie same? Ewentualnie próbowałbyś od razu pobrać użytkownika na podstawie nazwy i hashu hasła?

No czyli już wszystko wiesz, do napisania pozostało Ci już tylko kilka linijek. No dobra, żeby było jeszcze łatwiej to zerknij w walidator dla sfGuardPlugin lub sfDoctrineGuardPlugin.
Gribo
Z napisaniem tego raczej nie będzie problemu. Tylko po co pisać coś co już kiedyś zostało napisane?<br>
destroyerr
Bo dłużej będziesz czekał aż ktoś się podzieli. A poza tym będziesz musiał to potem jeszcze dostosować do swojego modelu.

Na razie jesteś 12 godzin w plecy, a napisanie tego walidatora to jakieś 15minut.
-=Peter=-
Może dlatego, że poszukiwania tego czegoś co zostało już napisane, zabiera kilkakrotniej więcej czasu niż napisanie tego od podstaw?

Edit: oj, @destroyerr mnie uprzedził minimalnie smile.gif
Gribo
z reguły tak jest dlatego planuje sobie zajęcia z wyprzedzeniem tongue.gif validatora będę potrzebować w najbliższym czasie wiec jak do tej pory nikt się nie podzieli przyjdzie mi napisać go samego znalazłem dość fajne rozwiązanie z wykorzystaniem tego :
http://www.symfony-project.org/cookbook/1_...ional-validator

można to w łatwy sposób zaadoptować do właśnie tego co potrzebuję
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.