Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CodeIgniter]Przekazywanie polskich znaków w adresie
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
dkruczek
Witam!
Mam następujący problem - w jaki sposób przesłać w parametrze w adresie polskie znaki? Próbowałem urlencode i dalej wyświetla mi się error, że URL zawiera nieprawidłowe znaki...
Riklaunim
Bo adresu URL generalnie nie powinny zawierać polskich znaków smile.gif A obsługa takich URLi też leży w gestii przeglądarki.
dkruczek
To może podpowiesz mi w jaki sposób zrealizować tagi, tak by w adresie widniała nazwa wybranego taga tak aby nie było problemów z polskimi znakami? smile.gif
Riklaunim
Oprócz nazwy do wyświetlenia trzymać nazwę dla urli (Slug) pozbawiony polskich i innych znaków niedopuszczanych w urlach smile.gif
Berg
Wtedy możliwy jest konflikt nazw, imo lepiej trzymać w bazie slug z numerem id który będzie doklejany do sluga przy wywołaniu strony. Jeśli zależy Ci tylko na polskich znakach to spokojnie można je czyścić przez str_replace, jeśli planujesz potem wprowadzić inne wersje językowe to użyłbym na Twoim miejscu iconv.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.