Witam! Mam następujący problem - w jaki sposób przesłać w parametrze w adresie polskie znaki? Próbowałem urlencode i dalej wyświetla mi się error, że URL zawiera nieprawidłowe znaki...
Riklaunim
16.08.2009, 06:16:27
Bo adresu URL generalnie nie powinny zawierać polskich znaków A obsługa takich URLi też leży w gestii przeglądarki.
dkruczek
16.08.2009, 11:50:35
To może podpowiesz mi w jaki sposób zrealizować tagi, tak by w adresie widniała nazwa wybranego taga tak aby nie było problemów z polskimi znakami?
Riklaunim
16.08.2009, 11:55:36
Oprócz nazwy do wyświetlenia trzymać nazwę dla urli (Slug) pozbawiony polskich i innych znaków niedopuszczanych w urlach
Berg
16.08.2009, 12:03:54
Wtedy możliwy jest konflikt nazw, imo lepiej trzymać w bazie slug z numerem id który będzie doklejany do sluga przy wywołaniu strony. Jeśli zależy Ci tylko na polskich znakach to spokojnie można je czyścić przez str_replace, jeśli planujesz potem wprowadzić inne wersje językowe to użyłbym na Twoim miejscu iconv.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.