Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]Problem z UPDATE rekordu w mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szymkodesign
Problem z UPDATE rekordu w mysql

Witam, jestem początkujący w te klocki więc proszę o wyrozumiałość. Mój problem polega na tym, że mam skrypt do przesyłania zdjęcia na serwer wraz z miniaturką, nastepnie ścieżka do pliku zapisuje się w bazie danych mysql w odpowiednim polu edytowanego rekordu.
Niestety mogę przesłac tylko jedno zdjęcie, gdyż jak wysyłam kolejne to dane w tabeli się zastepują ścieżką do nowego zdjęcia.
Chciałbym aby po dodaniu kolejnego zdjęcia w rekordzie nie kasowała się obecna ścieżka, tylko dopisywała kolejna.
Czekam na pomoc.
phpion
Jeżeli w tabeli masz kolumnę np. sciezka to możesz skorzystać z funkcji CONCAT aby dołączyć nową ścieżkę:
  1. UPDATE tabela SET sciezka = CONCAT(sciezka, '/nowa/sciezka/do/pliku.jpg') WHERE id=123

Takie rozwiązanie zadziała ale zdecydowanie lepszym wyjściem będzie lepsze zaprojektowanie bazy danych (hasło klucz: normalizacja) i dodawanie kolejnych plików jako nowe rekordy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.