Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony] czy cache pomaga w pozycjonowaniu stron z bazą
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
stachuf11
witam
czy po właczeniu cache-a strony oparte na bazie lepiej się pozycjonuja? czy roboty np. google też przeglądaja katalog cache np. w symfony?
sharpek
Cześć,

Nie, chociaż jeśli udostępnisz cache to kto wie smile.gif.
Cache, nie ma wpływu na pozycjonowanie tylko na działanie serwisu (wydajność)
stachuf11
smile.gif, wiem do czego służy cache, jakie jest jego przeznaczenie, ale tak się zastanawiam, szcególnie chodzi o serwisy z bazą
np. roboty google przeglądają podkatalogi, i widzą tylko strony statyczne lub to co podczas ich obecności zostało wygenerowane dynamicznie, a że robot pewnie na naszym serwisie jest niedługo, to też niewiele informacji jest wygenerowane dynamicznie, no chyba że naprawdę duży ruch jest,
a gdy uruchomimy cache, wtedy w plikach statycznych jest kod przelany z bazy do plików, jest więcej informacji wtedy dostępnych w plikach statycznych, roboty powinny przeglądać taki katalog i jego zawartość
czy żle myslę czy jest tak jak piszę?

Foxx
Mam wrażenie, że roboty działają inaczej niż myślisz. Raczej nie robi im różnicy skąd pochodzi treść podawana przez serwer. Robot żąda danych z jakiegoś adresu, otrzymuje je i analizuje, nawet nie jest w stanie stwierdzić w jaki sposób treść została wygenerowana. To nie działa w ten sposób:
Cytat
roboty google przeglądają podkatalogi, i widzą tylko strony statyczne lub to co podczas ich obecności zostało wygenerowane dynamicznie

-=Peter=-
Nie jestem specjalistą od pozycjonowania, ale skąd bot google ma wiedzieć, czy dana strona pochodzi z cache, czy nie? To od strony serwera (dokładnie w filtrze cachowania - bodajże klasa sfCacheFilter) zachodzi decyzja, czy dane są brane z bazy i renderowane, czy brany jest statyczny plik html, który został wcześniej zcachowany.
stachuf11
wiec jak działąją roboty?
niemożliwe żeby roboty same otwierały stronę poprzez linki, myślę że pobierają dane ze statycznych stron oraz to co jest generowane dynamicznie podczas ich obecności na serwisie
Foxx
A czym jest "otwieranie strony poprzez linki"? Wysyłaniem żądania do serwera o konkretny plik. Robot wysyła żądanie www.serwer.pl/strona.html i otrzymuje jej treść przez http. Jeżeli znajdzie w tej treści inne linki to wykorzystuje je do kolejnych żądań i w ten sposób zwiedza całą twoją stronę.

Cache, dynamiczna treść, php nie mają tu nic do rzeczy. To wszystko dzieje się po stronie serwera a robot nie siedzi na serwerze tylko zachowuje się raczej jak użytkownik.
stachuf11
oki, dzieki za wyjasnienie
ale nie muszą to być tylko *.html strony, tylko również np. php tak? a raczej linki np
www.serwer.pl/plik1.php?parametr1=5

i wtedy robot ogłąda co otrzymał w pliku plik1.php,

teraz trochę z innej strony, jak mogę sprawdzić że roboty odwiedziły moją stronę? jakiś namacalny ślad?
znalazłem taki skrypcik

1. if(eregi("googlebot",$_SERVER["HTTP_USER_AGENT"])) {
  2. mail("mojadres@nazwa.pl", "Googlebot ", "Google odwiedził stronę moja o adresie mojastrona ");
  3. }

podobno to wysyla maila gdy robot otworzy stronę, ja poki co nie dostałem żadnego maila, skrypt dwa dni jest na mojej stronie,
konto mam na home.pl, nie mam żadnych plików .htaccess ani robots.txt w katalogu głównym domeny, tag robots mam ustawiony tak
  1. <meta name="robots" content="index, follow" />

czy są jakiejs inne skrypty, które wykrywają inne roboty niz google?
co zrobic aby roboty zaczely odwiedzac moją stronę? umieszczac linki na innych stronach?
tak sie złożyło że inny serwis sam sie wypozycjonował bez mojej ingerencji, ale nie wiem jak to sie stało smile.gif

witam
jednak ten skrypt podany wyżej dziala, jesli robot google wejdzie na serwis, to mail jest wysylany,
problem jest tylko w tym, że robot otwiera stronę główną index.php, i nie otwiera pozostałych stron, mimo że na stronie głównej są linki do następnych podstron,

z ciekawości przetestowałem inny serwis, który się dobrze wypozycjonował na google i tam robot google otwiera stronę głowną, i otwiera też podstrony, do których są linki na stronie głównej

co może być powodem że robot nie otwiera podstron ze strony głownej, mimo że są linki do tych podstron na stronie głownej,

Ravv
Może ten skrypt do maila uruchamiasz tylko na stronie głównej a nie na podstronach? winksmiley.jpg

Jeżeli masz pewność że skrypt uruchamia się na każdej podstronie to faktycznie byłoby ciekawe.

Ale mniejsza z tym - jeżeli chcesz baaaardzo szczegółowych statystyk odnośnie Google - samo Google udostępnia Ci dwa super narzędzia do śledzenia Googlebota i nie tylko:
1. http://www.google.com/webmasters/sitemaps/?hl=pl
2. http://www.google.com/analytics

i wszystko jasne smile.gif. Poczytaj Pomoc do każdego z narzędzi, pododawaj tam swoje stronki i będziesz wszystko wiedział - kiedy Google odwiedziło Twoją stronę, co zrobiło, ile czasu spędziło itp. Jeżeli wystąpią jakieś problemy z Twoją stroną - też o tym się dowiesz.

PS. Tak dla ciekawości - googlebot jest widziany w skryptach statystyk (np. stat4u) tak:

adres: crawl-66-249-72-7.googlebot.com 66.249.72.7
przeglądarka/sys: Mozilla/5.0 compatible, Nieznany, 1024x1024x24
domena/kraj: Komercyjne

pozdro.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.