Romskey
23.08.2009, 03:41:19
Witam
Czy jeżeli nie mam dostępu do php.ini mogę wydłużyć czas wykonania skryptu ?
Próbowałem z set_time_limit(); - ale nic to nie dało.
Gdzie dokładnie należy umieszczać set_time_limit() bo sprawdziłem chyba
wszystkie możliwości (także z manuala) - bez skutku.
pozdrawiam
Solimo
23.08.2009, 07:10:33
Zakładając że w php.ini masz np. 30s to zmieniając w pierwszej lini kodu na set_time_limit(60); zmieniasz max_execution_time na 1 minutę (60s). Jeżeli np. wstawisz ten set po jakiejś długiej pętli to wtedy tak jakby wyzerujesz licznik maksymalnego czasu i zezwolisz mu pracować kolejne 60s.
Quantum
23.08.2009, 08:20:15
htaccess
Kod
php_value max_execution_time 90
powinno przedłużyć do 90 sekund
thek
23.08.2009, 10:16:49
A wystarczy poczytać manual do set_time_limit. Jak byk tam pisze, że to ustawia czas działania skryptu od momentu w którym dochodzi do wywołania funkcji set_time_limit. Jeśli więc dasz na początku pliku to od tego miejsca będzie liczyło czas, jeśli wewnątrz pętli to przy każdym przejściu pętli będzie resetować licznik i ustawiać czas działania ponownie na X sekund. Tyle, że set_time_limit to nie zawsze dobre rozwiązanie. Przykład? Roześlij mailing do kilkuset użytkowników to zrozumiesz, że skrypt nie może chodzić w kółko przez zbyt długi czas bo mocno spowolnisz cały serwer, który będzie obciążony wywolaniem kilkuset funkcji mail wyciągajacych konkretne dane z bazy na dodatek. I nawet ustawienie tego w cron o 2-3 w nocy nic nie da. Sam ostatnio pisałem kod newslettera do serwisu gdzie liczba odsłon dziennie jest generowana w dziesiątkach tysięcy i musiałem ten problem z limitem obejść. Trzeba było podzielić wszystkich użytkowników na pakiety po iluś i potem rekurencyjnie po iluś sekundach musiał on wywoływać sam siebie, zabijając jednocześnie swoją poprzednia instancję. Inaczej jednoczesna próba wysłania maila do tylu użytkowników cały serwer mocno by zajechała i pewnie 503 by się skończyło dla odwiedzających.
Romskey
23.08.2009, 11:40:52
może dokładniej opiszę problem.
Chodzi o upload plików na serwer przez FTP za pomocą formularza i PHP. Pierwotnie lokalnie
przy większych plikach ukazywał się komunikat o tym że czas wykonania skryptu został
przekroczony. Zmieniłem więc u siebie ustawienia w php.ini i wszystko działa w porządku.
W ramach testu zainstalowałem stronę na darmowym zagranicznym serwerze (wszystkie opcje
ale brak możliwości grzebania w ustawieniach) i tam skrypt wykonuje się tak jak wskazują ustawienia
czyli 10s. niezależnie gdzie umieszczamset_time_limit(); - czyli nie działa. Ja potrzebuję ok 900s .
Pliki są przesyłane na jeszcze inny serwer, na darmowym jest tylko formularz i kod uploadu FTP.
Sniffer
Stworzyłem .htacces i wpisałem kod ale niestety bez efektu. Czy to
właściwa składnia czy trzeba coś dodać ?
nexis
23.08.2009, 11:48:45
Najprawdopodobniej administrator zablokował w takim razie możliwość zmiany limitu.
Quantum
23.08.2009, 11:49:30
z jakiego serwera korzystasz?
Romskey
23.08.2009, 11:52:22
Nexis masz niestety rację .
Dzięki wszystkim

P.S.
Sniffer32 (jeden z amerykańskich byethostów)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.