Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Czy DirectoryIterator może za parametr pobrać scieżke z polskimi znakami?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dante90
Witam, jak w temacie, mam problem z polskimi znakami jeśli chodzi o szukanie plików i katalogów w katalogu, może jakos dodatkowo trzeba przesyłać jakieś kodowanie lub coś w tym stylu. Kodowanie dokumentu mam UTF-8 tak samo jak i deklaracje strony kodowania, oto trochę kodu
  1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  2. <html>
  3. <head>
  4. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
  5. <title>Lista plików</title>
  6. <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="./css/style.css" />
  7. </head>
  8. <body>
  9. <?php
  10. $sciezka = 'C:ę';
  11. foreach (new DirectoryIterator($sciezka) as $file) {
  12. echo $file->getFilename().'<br />';
  13.  
  14. }
  15. ?>
  16. </body>
  17. </html>

wyskakuje mi taki błąd
Kod
[b]Fatal error[/b]: Uncaught exception 'UnexpectedValueException' with message 'DirectoryIterator::__construct(C:\ąę) [<a href='directoryiterator.--construct'>directoryiterator.--construct</a>]: failed to open dir: No such file or directory' in C:\wamp\www\lista plikow\inc\funcje.php:43 Stack trace: #0 C:\wamp\www\lista plikow\inc\funcje.php(43): DirectoryIterator->__construct('C:\?questionmark.gif?') #1 C:\wamp\www\lista plikow\wybor.php(11): wyswietlKatalog('C:\?questionmark.gif?') #2 {main} thrown in [b]C:\wamp\www\lista plikow\inc\funcje.php[/b] on line [b]43[/b]
potreb
Możesz, a zrobić iconv do poprawnego kodowania lub co wg mnie jest o wiele normalniejsze nie używać wcale polskich znaków w celu nie robienia sobie w późniejszym czasie większego kłopotu
erix
Polskie znaki w systemach plików pod Windows są kodowane w CP1250.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.