Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zapis do pliku dodaje znaki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Matimor
Witajcie robiłem ustawienia zawartości pliku za pomocą Panelu Administracyjnego, gdy zmieniam wszystko co trzeba zapis do pliku dodaje mi nie potrzebnie znaki typu \. Oto Kod:
  1. case 'ustawienia':
  2. $plik = "ustawienia.php";
  3. if(file_exists($plik))
  4. {
  5. $otworz=fopen($plik, "w+");
  6. fputs ($otworz, $_POST['ustawienia']);
  7. fclose($otworz);
  8. echo "Ustawienia Strony Głównej Zostały Zmienione Pomyślnie!";
  9. break;

Przed Zmiana:
  1. $tygodnia = "Nikt";

Pod Zmianie:
  1. $tygodnia = \"Nikt\";

Prosze o pomoc
t4510r
1. fputs ($otworz, $_POST['ustawienia']);
zapis do pliku bezpośrednio z POST nie jest bezpiecznie, polecam zawsze sprawdzać co się znajduje w takiej zmiennej (niedozwolone znaki, wyrażenia itd)
2. poczytaj o magic quotes w php i stripslashes
Suh
Tak działa funkcja fputs (fwrite). Polecam poczytać manual.

Rozwiązaniem może być funkcja stripslashes().
Użyj jej na danych po odczytaniu ich z pliku.

1. echo stripslashes($tygodnia);
Matimor
Nie wiem o co wam dokładnie chodzi, ale tak wygląda formularz, który czyta dane z pliku.
  1. case 'ustawienia':
  2. $plik = 'ustawienia.php';
  3. if (!$plik) { echo "Plik nie może zostać otworzony !"; }
  4. echo "Ustawienia Strony Głównej:";
  5. print '<form method="POST" action="?postep=ustawienia"><textarea id="text" type="ustawienia" name="ustawienia" style="width: 400px; height: 200px">';
  6. readfile($plik);
  7. print '</textarea><input type="submit" value="Zapisz Zmiany">';
  8. break;

Edytuje go sobie w TextArea.
sweter
Chodzi o to, żebyś funkcją stripslashes() usuną ukośniki.
Obowiązkowo musisz też przefiltrować zmienną $_POST['ustawienia'], bo chyba nie chcesz mieć niebezpiecznego kodu na swoim serwerze?
Suh
Mam zasadnicze pytanie - dlaczego używasz w swoim skrypcie funkcji readfile() questionmark.gif Nie lepiej byłoby np. użyć file_get_contents() ? smile.gif
thek
Znając życie pewnie ma na serwerze stare PHP4, albo nie znał tej funkcji. Gdy ja zaczynałem zabawę z PHP to o 5 nie myślano... bo 4 jeszcze się porządnie nie rozwinęła biggrin.gif
Matimor
Jak mam użyć tego stripslashes() czytałem coś o tym ale dalej nic nie rozumiem haha.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.